Photo: DE BEELDREDAKTIE / MARIJN FIDDER T.B.V. FLYNTH BLOG CO-BERICHT ERMELO D.D. 10.02.2021 MARK SPIJKER

Mark Spijker : “Geen kale audit, maar controle met oprechte aandacht”

14 maart 2021

Flynth Audit groeit. En niet bescheiden. Het onderdeel van Flynth dat zich bezighoudt met de uitvoering van controle en aanverwante opdrachten, is zowel in 2019 als in 2020 met 20% gegroeid. Registeraccountant Mark Spijker werkt nu anderhalf jaar bij Flynth Audit en richt zich met name op de dienstverlening aan woningcorporaties. Daarbij staan de kernwaarden van Flynth Audit altijd voorop: relevant zijn voor de klant en aandacht tonen. We spraken onlangs met Mark over zijn ambities en over zijn rol als sparring partner voor woningcorporaties.

Hoe lang zit je al in het accountancy vak en kun je iets meer vertellen over de coöperatieve achtergrond van Flynth? .

Mark Spijker: “Flynth is mijn derde werkgever in de accountancybranche. Ik begon bij PwC en leerde daar het vak van controlerend accountant. Na vijftien jaar nam ik afscheid om drie jaar in het bedrijfsleven te gaan werken. Achteraf gezien een geweldige stage, die ik elke accountant zou gunnen. Daarna ben ik teruggekeerd in de accountancy en heb ik bijna zes jaar leiding gegeven aan de controleafdeling van een middelgrote accountantsorganisatie. Het bijhouden van alle ontwikkelingen en kwaliteitsvereisten bleek daar een te grote opgave te zijn en ik miste schaalgrootte. Na een aantal leuke gesprekken heb ik ervoor gekozen mijn carrière bij Flynth Audit voort te zetten. De coöperatieve achtergrond van Flynth sprak mij erg aan. Wij kennen namelijk geen organisatiestructuur waarin vennoten het voor het zeggen hebben, zoals bij veel andere accountantskantoren wel het geval is. Bij Flynth is sprake van een stichtingsstructuur waarbij de gemaakte winst geheel wordt geïnvesteerd in de ontwikkeling van de dienstverlening en de organisatie zelf. Flynth is dus niet gericht op winstuitkering aan de eigenaren.”

Dat laatste is tamelijk uniek voor een accountantsorganisatie, maar waar bestaat jouw werk bij Flynth Audit uit?

Mark Spijker: “Ik ben registeraccountant en leg me toe op de controle van jaarrekeningen. De dienstverlening aan woningcorporaties heeft mijn speciale aandacht. Ik merkte al snel dat de dilemma’s waarmee woningcorporaties te maken hebben, heel interessant en complex zijn. Het zijn bovendien actuele onderwerpen, die bijna dagelijks het nieuws halen. Denk aan woningschaarste, betaalbaarheid van sociale woonruimte, verduurzaming, energietransitie en belastingheffing. Daarnaast zie ik dat een corporatie overeenkomsten heeft met het midden- en kleinbedrijf, waarin Flynth ook zeer actief is. Hoe zorgt een coöperatie bijvoorbeeld voor rendement en beheerst ze de kosten? Anderzijds speelt maatschappelijke verantwoordelijkheid een rol. Denk hierbij aan het afleggen van verantwoording over de besteding van geld. Ik heb ervaring op deze vlakken, waardoor ik kan meepraten en van toegevoegde waarde kan zijn. Flynth Audit als geheel vindt de sector goed passen bij onze eigen organisatie. Een groot deel van de thematiek die actueel is voor woningcorporaties speelt breder binnen de (semi-)publieke sector. Wij kunnen dus onze kennis en ervaring hierin gebruiken om wooncorporaties optimaal van dienst te zijn. Gelukkig merk ik ook dat de complexiteit van de sector geen té grote drempel biedt om toe te treden. Regelgeving en jargon zijn natuurlijk wel aanwezig, maar al met al wel te overzien als je jezelf hierin verdiept.”

Wat is jouw toegevoegde waarde als registeraccountant?

Mark Spijker: “In het geval van woningcorporaties kan ik naast de reguliere controle ook meedenken en mijn kennis en ervaring delen, zodat de corporaties zelf hopelijk betere afwegingen kunnen maken. Ook een kritische blik kan helpen om de aandacht van deze organisaties te vestigen op bepaalde afwegingen. Mijn rol bevindt zich op het raakvlak van controle en betrokkenheid, iets wat ook Flynth onderscheidend maakt. Flynth richt zich niet primair op het maken van winst, maar het breed inzetten van onze ervaring met persoonlijke aandacht. Uiteraard gaat dit wel gepaard met duidelijkheid en goed gemaakte afspraken over timing, oplevering en kosten.”

Wat is het mooiste aan jouw werk?

Mark Spijker: “De invulling die ik binnen Flynth Audit kan geven aan mijn nieuwsgierigheid en leergierigheid. Ik kan over veel verschillende zaken meepraten. Dat zorgt ervoor dat ik mijn eigen mening kan vormen en inhoudelijke kennis kan opdoen. Tegelijkertijd bouw ik hierdoor een professionele relatie op met mijn klanten. De wettelijke verplichting van het controleren blijft de basis voor samenwerking met mijn klanten, maar het is mooi als mijn adviezen die laag overschrijden en meegenomen worden in de afwegingen die mijn klanten maken. Ik vind het prettig als ze mij zien als informele raadgever, adviseur en vertrouwenspersoon. De vrijheid om die rol in te vullen krijg ik binnen Flynth. Flynth Audit heeft met ruim 120 werknemers voldoende omvang om mij in mijn rol als tekenend accountant te faciliteren met kwalitatieve ondersteuning en actualiteiten. Aan de andere kant stimuleert Flynth het nemen van vrijheid om als accountant-ondernemer aan het werk te zijn en mijzelf verder te ontwikkelen Geen kale audit, maar controle met oprechte aandacht.”

Geïnteresseerd in de bijeenkomst van CCC waar Mark als spreker zal optreden? Meld u hier aan.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *