Is oud AFM-bestuurder Gerben Everts de weg kwijt?

30 juli 2023
Kennisbank

Pieter Lakeman

VEB-directeur en oud AFM-bestuurder Gerben Everts stelt op 15 juli jongstleden in een column in De Telegraaf dat hij indertijd na het openen van een spaarrekening bij Aegon “wekelijks werd verblijd met ronkende brochures, bijvoorbeeld over een “winstverdriedubbelaar” van dochter Legio Lease. Puur fiscaal gedreven en door Pieter Lakeman voorzien van een goedkeuringsstempel. Dat waren nog eens tijden. Schermen met een netto rendement van meer dan 13%, maar “vergeten” om exorbitante kosten voor verplichte verzekeringen te melden; het was pure oplichting.” Gerben Everts is kennelijk de weg kwijt.

Ik heb uitsluitend brochures over normale beleggingsproducten goedgekeurd. Pas later kwam Legio Lease met haar misleidende ‘oplichtingsbrochures’. Wat Everts beweert is in strijd met de waarheid die hem bekend moet zijn. De ‘oplichtingsbrochures’ zijn nóóit aan mij voorgelegd. Laat staan dat ik ze zou hebben goedgekeurd. Ten overvloede heeft de rechtbank Den Haag dit later ook vastgesteld.

Het is opmerkelijk dat Everts weigert zijn fout te erkennen. Hij was binnen het bestuur van de AFM onder meer verantwoordelijk voor het toezicht op de Nederlandse kapitaalmarkten, accountantsorganisaties en de financiële verslaggeving van beursgenoteerde bedrijven én de afdeling juridische zaken. Je gaat je bijna afvragen waarom hij in 2021 zijn tweede bestuurstermijn bij de AFM niet heeft afgemaakt. Weet hij wel bij welke beschuldigingen je welke stukken moet raadplegen? En zo ja, waarom verzet hij zich dan tegen rectificatie?

De auteur, Pieter Lakeman, is voorzitter van de Stichting SOBI. SOBI staat voor Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie.



Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *