Is compliance een blok aan het been of juist een business enabler?

23 september 2022
Kennisbank

Michel  Klompmaker

Voor het goede begrip even wat cijfertjes over de totale waarde van het witwassen van geld… Dat wordt op dit moment geschat tussen de 2 en 5 procent van het wereldwijde bruto nationaal product, hetgeen neerkomt op een bedrag ergens tussen de 800 en 2.000 miljard euro per jaar! En wie zitten op dit moment vooral met de gebakken peren? Juist, de banken, die toch al zuchten onder de last van toenemende regeldruk. Nietsvermoedende consumenten dragen stilletjes bij in de kosten in de vorm van hogere tarieven en een uitgeklede dienstverlening. Sinds wanneer heeft uw accountmanager, voor zover u die kent, u voor het laatst gebeld? En heeft u enig idee waar uw bankkantoor op dit moment is? Een mogelijke uitweg uit deze cyclus van meer regelgeving en meer kosten wordt gevormd door Regulatory Technology, afgekort RegTech, aldus het onlangs verschenen rapport ‘Top trends in RegTech’ van Hyarchis. We spraken erover met de CEO van Hyarchis, Adriaan Hoogduijn.

Eerst even wat duiding rond het begrip RegTech alstublieft en de samenstellers van het rapport waarover je sprak.

Adriaan Hoogduijn: ” Zoals bekend is RegTech is een verzamelnaam voor een reeks technologieën die financiële dienstverleners helpen om te voldoen aan de relevante wet- en regelgeving. Het is één van de manieren waarop financiële organisaties de kosten van financiële criminaliteit voor hun activiteiten kunnen verlagen. In het rapport zijn bijdragen opgenomen van Mambu, Palo Alto, Protiviti en Sentinels. De vijf belangrijkste trends op het gebied van RegTech worden daarin besproken, te weten transactiemonitoring, Customer Due Diligence, Regulatory Reporting, Cloud Security en Platformication. Wat al die trends met elkaar gemeen hebben, is dat zij de kern van de bedrijfsvoering van financiële instellingen zouden moeten vormen. Let wel, zouden moeten vormen, waarbij compliance iedereen aangaat.”

Maar compliance afdelingen zijn toch vaak eilandjes binnen de organisatie?

Adriaan Hoogduijn: “Dat is inderdaad vaak het geval, maar het is niet de taak van de afdeling compliance om achter de business aan te rennen. Als ondernemingen compliance zien als een business enabler in plaats van een blok aan het been, dan hebben ze een wereld gewonnen.”

Hoe staat het ervoor met deze RegTech markt, zowel wereldwijd als in Nederland?

Adriaan Hoogduijn: “De markt voor RegTech groeit snel. Wereldwijd wordt de omvang nu ingeschat op ongeveer 6 miljard euro per jaar en naar verwachting zal dat onder druk van nieuwe wet- en regelgeving doorgroeien naar ongeveer 33 miljard euro in 2025. Een groot deel van die groei zal aan Nederland toevallen. Nederland behoort samen met het Verenigd Koninkrijk en Litouwen tot de drie belangrijkste FinTech hubs in Europa. Met meer dan 400 Tech start-ups in het financiële domein bewijst Nederland dat het een vruchtbare bodem biedt voor FinTech ondernemingen.”

Hoe gaan jullie de opgedane kennis delen met de markt?

Adriaan Hoogduijn: “Tijdens ons webinar op 11 oktober aanstaande onder de naam Hyarchis Connect staan de RegTech ontwikkelingen centraal. Het thema “Naleving van de regelgeving en Open Finance: de ultieme evenwichtsoefening” wordt toegelicht door sprekers van Protiviti en Palo Alto en door Emanuel van Praag, hoogleraar Financiële Technologie en Recht. Lezers van het Risk & Compliance Platform Europe zijn van harte welkom en ik nodig ze hierbij graag uit om zich aan te melden voor dit webinar.”

Geïnteresseerden kunnen zich hier aanmelden voor het webinar dd 11 oktober, dat begint om 12.30 uur en eindigt om 13.45 uur.



  • Alexander Vissers

    BTW kloof in de EU is al meer dan 110 miljard euro, 2,6 miljard in Nederland. Witwassen en fraude is een natuurverschijnsel altijd en overal, het beteugelen een never ending story wat niet wil zeggen dat je het niet moet doen.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *