Gita Salden volgt Else Bos op bij De Nederlandsche Bank

16 februari 2024
Kennisbank

Gita Salden treedt toe tot de directie van De Nederlandsche Bank, afgekort DNB. Zij is momenteel CEO van BNG Bank. In haar nieuwe functie als directielid wordt ze verantwoordelijk voor de portefeuille Toezicht Pensioenfondsen en Verzekeraars en Toezicht Functies en Integriteit. De benoeming gaat in per 1 juni 2024 en geldt voor de duur van 7 jaar. Gita Salden heeft veel ervaring in de sector financiële markten. Recentelijk als bestuurder van BNG Bank en daarvoor onder andere als directeur Financiële Markten en plaatsvervangend Thesaurier-Generaal bij het ministerie van Financiën. Al met al meer dan twintig jaar relevante ervaring.

De raad van commissarissen van DNB heeft verzocht om een uitzondering op de Wet Normering Topinkomens en Den Haag heeft, na behandeling in de ministerraad, besloten dit verzoek te honoreren vanwege de benodigde kennis en ervaring waarover Salden beschikt. De minister van Financiën Steven van Weyenberg heeft Salden voorgedragen op aanbevelen van de raad van commissarissen van DNB. Zij volgt Else Bos op, die per 1 februari 2024 is teruggetreden als directielid en voorzitter Toezicht. Steven Maijoor, sinds 2021 directeur Toezicht Banken, heeft vanaf 1 februari 2024 de rol van voorzitter Toezicht overgenomen van Bos.

DNB-president Klaas Knot: “We zijn erg verheugd Gita Salden te verwelkomen in onze directie. Gita brengt een schat aan maatschappelijke en bestuurlijke ervaring mee. Haar brede kennis van de financiële sector, opgedaan bij BNG Bank en het ministerie van Financiën, zal een waardevolle bijdrage leveren aan het versterken van ons toezicht.”

Van de kant van haar huidige werkgever BNG Bank laat Huub Arendse, voorzitter van de Raad van Commissarissen het volgende weten: “Namens de Raad van Commissarissen wil ik Gita bedanken voor de wijze waarop zij de afgelopen jaren leiding heeft gegeven aan BNG Bank. Onder haar leiding is de strategie aangescherpt, de organisatie verder geprofessionaliseerd en heeft BNG Bank haar unieke positie in het publieke domein gehandhaafd. We zijn er trots op dat Gita deze mooie functie in de directie van DNB gaat vervullen en wensen Gita heel veel succes in haar nieuwe functie.” 

Gita Salden, sinds 2018 CEO van BNG Bank heeft het laatste woord: “BNG Bank is een bank met een hart. Dat voel je. Ik ben trots op de resultaten die we met alle collega’s hebben bereikt, met een aangescherpte strategie gericht op maatschappelijke impact. Het mooiste compliment komt van onze klanten, die in een recent stakeholderonderzoek aangeven dat zij ons een betrouwbare en onmisbare partner vinden voor de vraagstukken waar zij voor staan. Ik blijf mij inzetten voor het maatschappelijke belang en de rol die de financiële sector hierin heeft te spelen, maar dan vanuit een ander perspectief, in de directie van DNB.” 



Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *