Gemengd Comité keurt nieuwe regelingen Windsor-kader goed

28 maart 2023
Kennisbank

De tiende vergadering van het Gemengd Comité EU-VK en de tweede vergadering van de Partnerschapsraad EU-VK vonden afgelopen vrijdag 24 maart plaats in Londen. Vicevoorzitter Maroš Šefčovič vertegenwoordigde de Europese Unie, terwijl de Britse minister van Buitenlandse Zaken, James Cleverly, het Verenigd Koninkrijk vertegenwoordigde. Het Gemengd Comité heeft een besluit aangenomen tot vaststelling van de regelingen met betrekking tot het Windsor-kader. Dit besluit heeft onder meer betrekking op de regeling voor het verkeer van goederen zonder risico dat zij de eengemaakte markt binnenkomen, de “Stormont Brake” en de btw- en accijnsgerelateerde oplossingen, met inbegrip van de instelling van het versterkte coördinatiemechanisme voor btw en accijnzen. Er is ook een reeks aanbevelingen, gezamenlijke verklaringen en unilaterale verklaringen gepubliceerd, waarin wordt verduidelijkt hoe verschillende aspecten van het Windsor-kader in de praktijk zullen werken, zoals staatssteun of markttoezicht.

Beide partijen bespraken ook de kwestie van de rechten van de burgers. Zij waren het erover eens dat het belangrijk is EU-burgers en onderdanen van het VK te blijven beschermen en waren ingenomen met de inspanningen die het afgelopen jaar zijn geleverd om dit te doen, met inbegrip van aanvullende financiering die door beide partijen aan externe organisaties wordt verstrekt. Er zal verder worden gewerkt aan oplossingen voor alle andere relevante kwesties op het gebied van rechten van burgers.

In de Partnerschapsraad hebben de EU en het VK bevestigd dat zij het potentieel van de handels- en samenwerkingsovereenkomst ten volle willen benutten op een wijze die beide partijen ten goede komt. De twee voorzitters bespraken samenwerking op een aantal cruciale gebieden, waaronder energie, handel en veiligheid. Zij zullen regelmatig contact houden en opnieuw bijeenkomen om de balans op te maken van de werkzaamheden van de comités in het kader van de handels- en samenwerkingsovereenkomst.

Het besluit en de aanbevelingen van het Gemengd Comité zijn op 25 maart jongstleden in werking getreden. Bepaalde onderdelen zullen geleidelijk van toepassing worden. Zo zal de nieuwe en uitgebreide regeling voor betrouwbare handelaren voor goederenvervoer op 30 september 2023 van toepassing worden, op voorwaarde dat de desbetreffende waarborgen aanwezig zijn.

Om het brede scala aan gezamenlijke oplossingen dat in Windsor werd aangekondigd, volledig ten uitvoer te leggen, heeft de Commissie op 27 februari drie wetgevingsvoorstellen ingediend over sanitaire en fytosanitaire regels, geneesmiddelen en tariefcontingenten. De Commissie werkt nauw samen met het Europees Parlement en de Raad om deze de komende maanden goed te keuren. De EU en het VK zullen nauw en te goeder trouw samenwerken aan de volledige uitvoering van het Windsor-kader, met inbegrip van de volledige uitvoering van waarborgen en vereenvoudigingen.

Achtergrond

Op 27 februari 2023 bereikten de Commissie en de regering van het Verenigd Koninkrijk een politiek beginselakkoord over een herziene versie van het protocol inzake Ierland/Noord-Ierland – het Windsor-kader – een politieke verklaring met gezamenlijke oplossingen op verschillende gebieden: governance, douane, agro voedingsproducten, btw en accijnzen, staatssteun, geneesmiddelen en tariefcontingenten. De EU-lidstaten hebben tijdens de Raad Algemene Zaken van 21 maart 2023 unaniem ingestemd met het Windsor-kader.

Deze nieuwe regelingen zijn uitgevoerd binnen het kader van het terugtrekkingsakkoord, waarvan het protocol inzake Ierland en Noord-Ierland een wezenlijk deel uitmaakt. Binnen deze vooraf vastgestelde wettelijke parameters regelt een aantal gerichte wijzigingen van het protocol definitief de onvoorziene problemen die sinds het begin van de uitvoering van het protocol aan het licht zijn gekomen.



Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *