En daar is ie dan: een IT bedrijf met een bankvergunning

30 november 2015

Michel Klompmaker
Sinds enkele dagen is het een feit. Nederland heeft er weer een nieuwe bank bij, Bunq genaamd. Voor het eerst sinds tien jaar is er een nieuwe bankvergunning verleend door De Nederlandsche Bank. Natuurlijk was er KNAB als nieuwkomer enkele jaren geleden, maar die gebruikte de bankvergunning van het grote Aegon. Nu dus weer een echte bankvergunning voor een nieuwe speler. Het heeft even geduurd…maar ja, de laatste was ook DSB Bank en u weet hoe het daarmee afgelopen is.


Het mag dan niet zo goed afgelopen zijn met DSB Bank, haar voormalige CFO is goed terechtgekomen en mocht onlangs een glas champagne drinken op de goede afloop van de beursintroductie van de ABN Amro Bank. Die heeft er dus met ingang van vandaag een concurrent bijgekregen: Bunq. Een technologiebedrijf dat zonder kantoren voorlopig eenvoudige bankdiensten aanbiedt via een app. Ondertussen heeft de nieuwe bank na enkele dagen al 15.000 aanmeldingen mogen ontvangen voor de nieuwe app.  Een niet geringe prestatie van deze starter en boven de verwachting van het management, van wie Ali Nikman, met zijn Iraanse roots, het gezicht naar buiten is.
Eerst de particulier, later de zakelijke klant
Voor particulieren is het bankieren via de app goedkoop. Betalingen ontvangen en uitvoeren via de app al dan niet naar rekeningen van andere banken is gratis voor de klanten. De aanschaf van een betaalpas is 9 euro, en deze is 4 jaar geldig. Bij geldopnames in euro wordt 0,8 euro berekend en voor een pin betaling is dat 0,04 euro. Op dit moment zijn de tarieven voor zakelijke klanten nog niet bekend. De nieuwe bank gaat geen filialen openen, het blijft bij een hoofdkantoor in Amsterdam. Het topmanagement bestaat uit drie personen en deze hebben aangegeven niet te geloven in een bonuscultuur. We zijn benieuwd of deze nieuwe speler met IT roots, als product van de nieuwe FinTech generatie, de gevestigde orde op termijn (hoofd)pijn gaat bezorgen…



Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *