De nieuwe Global Internal Audit Standards™ zijn gepubliceerd

17 januari 2024
Kennisbank

Het IIA heeft op 9 januari jongstleden nieuwe wereldwijde standaarden gepubliceerd voor internal audit om het beroep de toekomst in te leiden.  Deze nieuwe Global Internal Audit Standards™  beschrijven de principes en vereisten om de kwaliteit van internal auditing te waarborgen, alsmede de handvatten om deze te implementeren. Deze standaarden treden 1 jaar na deze publicatie in werking. De standaarden zijn het resultaat van een zorgvuldig meerjarig proces en de gezamenlijke inspanning van de wereldwijde interne auditgemeenschap onder leiding van de International Internal Audit Standards Board van het IIA. Op de wereldwijde publieke consultatie zijn meer dan 1.600 reacties ontvangen. In een apart rapport geeft het IIA aan hoe deze reacties zijn verwerkt en hebben geleid tot de definitieve versie.

De standaarden zijn onderverdeeld in vijf domeinen:
• I. Doel van Internal Auditing – uitleg van de waarde propositie van internal auditing inclusief de kernelementen van het beroep.
• II. Ethiek en Professionaliteit – de gedragscode met principes en standaarden over integriteit, objectiviteit, competentie, professionele zorgvuldigheid en vertrouwelijkheid.
• III. Het besturen van de interne auditfunctie – principes en standaarden plus essentiële voorwaarden voor het opzetten van een onafhankelijke, effectieve interne auditfunctie met succesvolle relaties tussen de raad van bestuur, het senior management en de chief audit executive.
• IV. Managen van de interne auditfunctie – principes en standaarden voor chief audit executives om strategisch te plannen, middelen te beheren, effectief te communiceren met belanghebbenden en de kwaliteit van de interne auditfunctie te verbeteren.
• V. Uitvoeren van interne auditdiensten – principes en standaarden die de fundamentele elementen beschrijven van het plannen, uitvoeren en communiceren van audits en adviezen.

Peter Hartog, Directeur Vaktechniek van IIA Nederland, meent dat hiermee dé standaarden voor een internal audit functie van de toekomst zijn vastgesteld. Zij zullen het beroep naar een hoger niveau tillen en auditors in hun beroepspraktijk ondersteunen bij het uitvoeren van welke audit dan ook, waar dan ook.

Over het IIA

Het Instituut van Internal Auditors Nederland (IIA) is de grootste beroepsvereniging van internal auditors in Nederland. De missie van het IIA is om het beroep en vak internal audit in Nederland te ontwikkelen en te promoten. Op deze manier ondersteunt het IIA internal auditors, management en andere belanghebbenden bij een succesvolle invulling van de internal auditfunctie. De hoofdtaken van het IIA bestaan uit het profileren van het vak, kwaliteitsbewaking, belangenbehartiging en het delen van kennis.

Over de International Internal Audit Standards Board (IIASB)

Het IIASB heeft als missie “het publieke belang te dienen door het wereldwijd ontwikkelen, uitgeven, onderhouden en promoten van de International Standards for the Professional Practice of Internal Auditing (in 2023 omgedoopt tot de Global Internal Audit StandardsTM)”.



Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *