De missie is om de bedoeling weer centraal te krijgen, de systemen dienend en de mens weer gelukkig met de inhoud

28 maart 2018

Piet Klop
De publieke sector gaat mij zeer aan het hart. Corporaties, zorgorganisaties, onderwijsinstellingen en gemeenten. Allemaal werken ze hard aan, zoals het zo mooi heet, “het realiseren van maatschappelijke doelstellingen”. PUBLIC VALUES, daar gaat het om. Ik vind het mooi om daar als professional een bijdrage aan te kunnen leveren. Mijn achtergrond is “de systeemwereld”. Regels en systemen zijn bedoeld om mensen te ondersteunen om hun werk goed te doen. In de praktijk is de systeemwereld helaas veel te veel leidend. In principe is de systeemwereld dienend bedoeld. Maar hoe doe je dat? Hoe zorg je dat “de bedoeling” weer centraal komt te staan? En dat de “leefwereld”, de mensen, zich weer gelukkig voelen in hun werk omdat ze weer met de inhoud bezig kunnen zijn?. Vandaag de dag zijn de administratieve lasten echt veel te hoog. Onderzoeken bij corporaties, zorgorganisaties, onderwijsinstellingen en gemeenten laten dat steeds weer zien. Meer handen aan het bed, meer uren voor de klas, meer blauw op straat en betaalbare woonlasten.

De missie van Public Values is om de bedoeling weer centraal te krijgen, de systemen dienend en de mens weer gelukkig met de inhoud. Aim high, reach far denk ik dan maar. De samenwerking met het Risk & Compliance Platform Europe helpt mij om deze missie voor het voetlicht te brengen. Het Risk & Compliance Platform Europe heeft al jaren de focus op de risico’s die het realiseren van de doelstellingen in gevaar kunnen brengen en de compliance aan de wet- en regelgeving. Deze focus gekoppeld aan de missie van Public Values heeft ook voor 5 april weer geleid tot een prachtig congres. Ik verwacht dat u naar huis gaat met concrete inzichten om de bedoeling centraal te zetten en systemen dienend waarbij tegelijkertijd wordt voldaan aan de wet- en regelgeving en het risicomanagement op orde is.
Wat gaan we doen op 5 april in Den Haag?
We starten met twee lunchworkshops. U kunt kiezen uit een workshop van Hofmeier en Philips. Hofmeier is een financieel administratieve dienstverlener met het motto “Meer dan cijfers”. Hofmeier zal ingaan op de intrinsieke spanning tussen de bedoeling en de systeemwereld. Philips kent u natuurlijk. Philips is de laatste jaren getransformeerd naar een dienstverlener op het gebied van de zorg. In de workshop zal Philips haar visie delen op en inzicht geven in de technologische ontwikkelingen op het thema “langer zelfstandig thuis”.
Zoals gezegd staat de bedoeling centraal. Het centrale thema van ons Congres zijn de Public Values van de stad en de mensen die er wonen. Kees Boele zal als eerste spreker ons laten zien wat goed onderwijs oplevert voor onze maatschappij. Kees is afgestudeerd theoloog en algemeen econoom. Zijn “vario-focus” leidt tot verrassende conclusies over de waarde van onderwijs. Daarna zal professor Marja Elsinga ons de Public Values van de stad laten zien. Hoe functioneert een stad? Wat is de reden dat steeds meer mensen op de wereld in een stad wonen? Welke mechanismen werken er voor de mensen die er wonen?
Aan Jack Kruf hebben we gevraagd om te willen reflecteren op de visies van Kees Boele en Marja Elsinga. Jack Kruf werkt al jaren aan de bevordering van goed publiek bestuur onder het motto “We care about good governance”.
Wij wilden graag een concrete casus op het podium aan u laten zien. Een casus die gaat over mensen in de stad. Een casus waarbij er duidelijk een spanning is tussen de bedoeling en de systeemwereld. Deze casus hebben we gevonden in de wijk Wielenpôlle in Leeuwarden. Deze wijk staat al jaren bovenaan aan op de “verkeerde lijstjes”. Bea Moed is geboren en getogen in deze wijk en is al jaren werkzaam in deze wijk om de mensen te helpen een stapje verder te kunnen komen. Zij heeft hierbij een eigenzinnige visie ontwikkeld die tot verrassende resultaten leidt, maar wel schuurt tegen de systeemwereld. Bijzonder is dat BNNVARA recent een Tv-serie over deze wijk en Bea heeft gemaakt. Al eerder hadden we een interview met Bea en zij zal u er meer over laten zien en vertellen!
Wij hebben de volgende experts gevraagd om te reflecteren op de visie en het verhaal van Bea:
• Bernard ter Haar, Directeur-Generaal Sociale Zaken en Integratie bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
• Marco Florijn, voormalig PvdA-wethouder van de gemeenten Leeuwarden en Rotterdam
• Patrick van Schie, directeur van de TeldersStichting , het wetenschappelijk bureau van de VVD
• Anita Delhaas, directeur van International Justice Mission.
Wij wensen u een leerzaam Congres toe!
De auteur, Piet Klop RA MGA, is Partner bij Public Values bv en Content Director van het RiskCongres Public Values, dat zal plaatsvinden op 5 april aanstaande in het Meeting Center New Babylon te Den Haag. U bent van harte welkom.



Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *