De AFM maakt haar prioriteiten 2021 bekend en publiceert voor het eerst haar onderzoeksagenda

15 januari 2021

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) voert toegepast onderzoek uit dat bijdraagt aan een beter begrip van risico’s en toezichtinstrumenten, bestaande en nieuwe. Door transparant te zijn over de onderwerpen die de AFM onderzoekt, hoopt zij ook meer relevant onderzoek te stimuleren door wetenschappers, brancheorganisaties en financiële ondernemingen. Naast de jaarlijkse toezichtagenda, publiceert de AFM vanaf nu ook haar eigen onderzoeksagenda. De toezichtprioriteiten en -activiteiten publiceerde de AFM gisteren in haar jaarlijkse toezichtagenda. Deze zijn onder meer gebaseerd op AFM Trendzicht 2021.

Als gevolg van de overheidssteun zijn betalingsproblemen op leningen van huishoudens vooralsnog relatief beperkt gebleven. Maar de AFM schat in dat de coronacrisis tot langdurige economische schade en effecten op de arbeidsmarkt gaat leiden. De AFM is dit jaar extra alert op de gevolgen van de crisis. Zo wordt met een scherper oog gekeken hoe hypotheek- en geldverstrekkers met betalingsachterstanden omgaan.

Brexit

Het op de valreep gesloten akkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk maakte definitief duidelijk dat er voor wat betreft de financiële sector geen afspraken zijn gemaakt. Op de eerste beursdag van dit jaar verliep al meteen zo’n 20% van de Europese aandelenhandel via Nederland. Deze verschuiving van de Londense City naar Amsterdam voltrok zich relatief geruisloos, mede omdat handelsplatformen en de AFM goed voorbereid waren. Het aandeel van de Europese handel in financiële instrumenten dat onder AFM-toezicht komt, stijgt naar verwachting verder. De focus van het kapitaalmarktentoezicht ligt komend jaar vooral op het waarborgen van een robuuste, financiële infrastructuur en het bevorderen van integer handelsgedrag.

Hervorming pensioenstelsel

Momenteel wordt het pensioenakkoord van afgelopen zomer in wetgeving uitgewerkt. De AFM maakt zich daarbij sterk voor een transparant en uitlegbaar pensioenstelsel met realistische beloftes. Het gaat om een complexe en veelomvattende stelselwijziging, waarbij de pensioendeelnemer zelf meer risico’s draagt en keuzes moet maken. Dat vraagt dus ook om ander en uitgebreider toezicht. De toezichthouder richt zich dit jaar op een zorgvuldige en begrijpelijke overgang. Met de blik gericht op het nieuwe stelsel gaat de aandacht uit naar goede informatieverstrekking en keuzebegeleiding.

Accountantsorganisaties

Vanaf 2022 komt het toezicht op ruim 250 accountantsorganisaties die wettelijke controles uitvoeren bij organisaties die niet van openbaar belang zijn (de zogenaamde niet-OOB-organisaties, zoals gemeenten), volledig bij de AFM te liggen. Dit jaar wordt deze overgang voorbereid. Verder publiceert de AFM eind 2021 de resultaten van het onderzoek naar de kwaliteitsslag bij de grote zes OOB-accountantsorganisaties. Dit is een belangrijk ijkpunt om te bepalen of de in 2014 ingezette inspanningen om de kwaliteit van wettelijke controles te verbeteren, succesvol zijn geweest.



Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *