Antwoorden vinden voor de toekomst doe je samen

12 februari 2022
Kennisbank

Per Runhaar

Sinds de oprichting in 2015 is het doel van het IFFC om een bijdrage leveren aan een weerbare samenleving door kennisuitwisseling op het gebied van financieel-economische criminaliteit te vergroten. Met name de uitwisseling tussen publieke en private partijen staat bij het IFFC hoog op de agenda. Na een aantal rumoerige jaren waarin het moeilijk was de juiste focus te vinden, heeft het IFFC onder nieuw leiderschap een omslag gemaakt. “Als IFFC willen we vooral de keten versterken. Het is heel belangrijk dat er een goede dialoog is tussen alle stakeholders die zich met financieel-economische criminaliteit bezig houden.” Aan het woord is Martin van Manen; sinds mei 2021 directeur van het IFFC. Samen met operationeel directeur Tina Colls-Vagnholm geeft hij leiding aan het IFFC.

Martin van Manen: “Kennis uitwisselen, ervaringen delen, onderzoek doen en samenwerken. Dat zijn de pijlers onder de versterking van de keten om financieel economische criminaliteit aan te pakken.”

“Er is een hele nieuwe generatie die zich bezig houdt met de bestrijding en preventie van financieel economische criminaliteit. Vooral onder deze jongere generatie is er behoefte aan de mogelijkheid voor kennisuitwisseling. We zien op dit gebied mooie dingen gebeuren” licht Tina Colls-Vagnholm toe. “Bijvoorbeeld de lunch sessies georganiseerd door Young Financial Crime zijn heel succesvol. Er is een enorme behoefte aan het kunnen delen van kennis en het vragen kunnen stellen in een veilige omgeving. We hebben ervoor gekozen om nadruk te leggen op het kunnen faciliteren van deze kennisuitwisseling. In een wereld waar veel mensen ‘webinar moe’ zijn geworden en het steeds moeilijker wordt om interactie te stimuleren tijdens online sessies merken wij dat deze lunchsessies juist steeds opener worden en de dialoog tussen professionals snel op gang komt. Het lukt kennelijk om een sfeer te creëren waarin mensen zich veilig voelen om informatie te delen. Dat is belangrijk, want als je niet helder kunt uitdrukken wat je probleem is, kun je er ook geen oplossing voor vinden.”

Martin: “Dat past ook wel bij deze tijd. Je ziet dat er steeds meer behoefte is om het beestje bij de naam te noemen. Om problemen te vertalen naar oplossingen. Om samen onderzoeken te doen en zo die steeds complexere materie van FEC beet te pakken en te ontleden. Daar gaat het om: Antwoorden vinden voor de toekomst om FEC te bestrijden dan wel te voorkomen.

Naast de nieuwe focus op online kennisuitwisseling heeft het IFFC een aantal actieve Kamers die meer specifiek inzoomen op bepaalde gebieden van financieel-economische criminaliteit. De multidisciplinaire samenstelling van deze Kamers is daarbij ontzettend belangrijk omdat je op die manier oplossingen vindt voor complexe vraagstukken en de onafhankelijkheid van de onderzoeken kan waarborgen. We zijn geen belangenvereniging en geen lobbyclub. We worden met name privaat gefinancierd, maar zijn heel sterk gericht op privaat-publieke samenwerking.”

Tina: “De Kamer Verzekeringsfraude vind ik een goed voorbeeld. Het onderzoek dat deze Kamer om dit moment doet naar fraude en gedrag is ontzettend waardevol en potentieel baanbrekend. Er wordt onderzoek verricht naar hoe mensen eigenlijk tot frauderend gedrag komen, met name vanuit de gedachte dat mensen individueel vaak vinden dat ze niet frauderen terwijl ze al wel over de grens gaan. Dit is een heel goed voorbeeld van de kracht van het IFFC: verschillende partijen (verzekeringsmaatschappijen, wetenschappers, opsporingsorganisaties) steken de koppen bij elkaar en kunnen onder onze vlag onafhankelijk onderzoek verrichten.”

“Een ander mooi voorbeeld vind ik de Kamer Sport & FEC” vult Martin aan. “Zij richten zich onder meer op ondermijning in de amateursport. In dat kader gaat binnenkort een onderzoek starten in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen. We zullen daar binnenkort meer over communiceren. Aan informatie-uitwisseling en samenwerking zitten overigens wel grenzen. De nationale privacywetgeving geeft de kaders waarbinnen uitwisseling mogelijk is. De Autoriteit Persoonsgegevens interpreteert die wetgeving echter nogal star. Bedrijven willen gegevens van fraudeurs met elkaar delen en met die kennis financiële criminaliteit bestrijden. Volgens de AP is dat vooral een taak van de overheid. Die opvatting deel ik niet. Onder strikte voorwaarden moet het juist mogelijk zijn gegevens tussen vooraf bekende en geselecteerde organisaties te delen. Hierdoor ontstaat een veel nauwkeuriger beeld van frauderende personen of organisaties en wordt de kans op de ontrafeling van complexe criminele webben groter. Door op deze wijze te werken houd je evenwicht tussen het recht op privacy en het recht op bescherming tegen ondermijnende criminaliteit.”

Een belangrijk “nieuw” initiatief is de Financial Crime Week. Jullie zijn volop bezig met de voorbereiding van de komende editie. Wat kunnen we verwachten?

“Klopt, we hebben ervoor gekozen om “De Dag van de Fraudeonderzoeker” om te dopen naar “Financial Crime Week” zegt Tina. “We willen met de nieuwe naam de scope verbreden en met de extra dagen een hybride event neerzetten. De eerste dag is on-site in New Babylon Den Haag, gevolgd door online dagen. We hebben voor het thema ‘Greyzone’ gekozen. Als je een illegaal verdiende euro zou kunnen volgen, levert dit een complexe en moeilijk traceerbare route op. De grenzen tussen legaal en illegaal, boven- en onderwereld, online en offline, nationaal en internationaal vervagen. Kortom, het grijze gebied wordt groter, vervlechting en daarmee complexiteit nemen toe.”

Martin: “Ik zie het als een wereldomvattend probleem. De grenzen gaan mede door de technologie steeds meer vervagen, lijnen worden steeds korter, de communicatie verloopt anders. Alle informatie is in een milliseconde de wereld over en de technologie faciliteert ook mensen die verkeerde bedoelingen hebben. Die verknoping en versnelling maken het steeds moeilijker om financiële criminaliteit in een hokje te plaatsen en te zeggen: Zó gaan we het bestrijden. Dat was voor ons reden om dit thema centraal te stellen en samen te kijken hoe we complexiteit kunnen ontrafelen en antwoorden op vraagstukken kunnen vinden. Dat is een ambitieus streven, maar het is goed om concrete doelen te stellen. En juist als we vanuit de betrokkenheid van álle stakeholders werken, kunnen we stappen maken.”

“We gaan ervoor zorgen dat we boeiende mensen vanuit diverse achtergronden, aan tafel krijgen en kijken er erg naar uit om dat weer live te kunnen doen”, zegt Tina. “De afgelopen editie hebben we er een online Dag van de Fraudeonderzoeker van gemaakt en ook dat was heel geslaagd. Ik vind het sowieso een groot compliment aan iedereen die zich voor het IFFC heeft ingezet dat de organisatie ondanks Covid overeind is gebleven en dat we mooie dingen zijn blijven doen.”

Martin: “Een nieuw initiatief is de IFFC Scriptieprijs, die we op 10 mei voor het eerst zullen uitreiken. Dat wordt echt een feestelijk moment op die dag. Het is een prijs voor studenten die een scriptie hebben geschreven over een onderwerp dat gerelateerd is aan FEC. Ik vind dat deze prijs heel goed past bij het IFFC, want we streven er actief naar om met name ook jonge professionals in ons vakgebied te stimuleren en te ondersteunen. Reserveer daarom de data 10 – 12 mei 2022 alvast in je agenda.”



Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *