Cosmo Schuurmans

Cosmo Schuurmans

Partner bij EBBEN Partners

Zakelijk knuffelen?

18 november 2020

De feestdagen komen er weer aan. Deze zullen er anders uitzien dan voorgaande jaren. Niet met z’n allen rond de zak van Sinterklaas. Niet met familie of vrienden aan tafel met Kerst. En vuurwerk afsteken is verboden. Het knuffelen wordt ook gemist. Daar hoorde je eerst nooit over, maar nu het niet meer kan missen we het. We doen het omdat je om iemand geeft. Je bent blij om iemand weer te zien. Het geeft een goed gevoel en je verwacht er niks voor terug. Om andere redenen is het zakelijk ook niet langer gepast om een blijk van waardering geven aan een partij waarmee je fijn hebt samengewerkt. Nog maar tien jaar geleden was het heel gebruikelijk om met de feestdagen een fles wijn te geven of je nam iemand eens mee naar een voetbalwedstrijd. Die flessen wijn werden verzameld en iedereen in het bedrijf maakte kans om er een mee naar huis te nemen. Vandaag de dag gebeurt dat niet of nauwelijks meer. Het heeft de schijn van omkoping. Je bent misschien niet onafhankelijk meer bij het geven van een opdracht. 

Omkoping en corruptie komt relatief vaak voor in de vastgoedsector. Reden zelfs voor de RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors, in Nederland is dat de Beroepsorganisatie voor Vastgoedprofessionals) om hier een specifieke richtlijn voor op te stellen. Een verplichting voor RICS (Royal gereguleerde bedrijven en RICS leden om omkoping en corruptie, witwassen en terrorismefinanciering te bestrijden. Op een manier die verder gaat dan wettelijke vereisten. De bedrijven dienen bijvoorbeeld medewerkers te trainen, beleid op te stellen en te controleren of men dit naleeft.

Aanvankelijk vond ik het raar en jammer dat het nodig is om gedragsregels op te stellen voor het ontvangen van een fles wijn. De gever wil alleen aangeven dat hij of zij blij is met de samenwerking. Maar ja, waar is het einde. Een fles van een tientje is wellicht prima. Maar een fles van 50 euro? Dit bedrag wordt soms als grens gezien. Hanteer je dat dan per keer of per jaar? En als je iets met de feestdagen aanneemt, kun je dan in het voorjaar daarop mee naar een wedstrijd? Het blijft lastig.

Inmiddels zijn we er wel aan gewend dat er zakelijk niet meer wordt ‘geknuffeld’ (letterlijk is het al helemaal uit den boze!) en is het ter voorkoming van misverstanden maar beter dat het zo blijft. Nu maar hopen dat het in de prive-omgeving snel weer terugkomt.

Alvast een goede decembermaand gewenst!

Cosmo Schuurmans

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *