Weinig aandacht voor corruptie en integriteit in verkiezingsprogramma’s

13 maart 2017
Kennisbank

Bijna alle politieke partijen hebben verrassend weinig belangstelling voor het sociaaleconomische verschijnsel aangeduid met de woorden ‘corruptie’ en ‘integriteit’. Uit de grondige analyse door dr. Michel van Hulten van zestien landelijke verkiezingsprogramma’s 2017-2021 blijkt dat de hierboven genoemde twee termen daarin nauwelijks voorkomen. Er staat nu een interessante white paper op dit platform die u gratis kunt downloaden.

In de beleving van veel Nederlandse politieke partijen gaat het bij corruptie vooral over het buitenland. Hebben de politieke partijen dan geen oog voor het verschijnsel dat corruptie in de vorm van ‘omkoping’ (= het betalen van een omkoopsom, ‘smeergeld’ – ‘onder de tafel betalen’, ‘betalen met een bruin envelopje’) slechts een deel van de totale corruptie bestrijkt, en dat vooral in rijkere en goed georganiseerde landen zoals Nederland het veeleer gaat bij corruptie om ‘belangenverstrengeling’, hetgeen overeenkomt met het verkopen van macht en invloed? En wat te denken van een overheid die “vriendjespolitiek” bedrijft?
Ethiek ?
Als er al sprake mocht zijn in de verkiezingsprogramma’s van belangstelling voor corruptie en integriteit in al zijn vormen, blijkt dat dan ook uit aandacht voor ‘ethiek’? Af en toe komt het woord ethiek voor in de verkiezingsprogramma’s. De prioriteit voor corruptiebestrijding bij de Nederlandse politieke partijen is kennelijk erg laag. Vergelijk dat eens met Roemenië waar onlangs 600.000 mensen de straat opgingen om de regering te dwingen serieus werk te gaan maken van corruptiebestrijding. Vergelijk het ook met Frankrijk waar een presidentskandidaat het moeilijk heeft als gevolg van zijn corrupte gedrag.
Kiezers worden wel dagelijks geconfronteerd met het woord ‘fraude’, maar dan vooral in relatie tot “uitkeringsfraude”. Voormalig staatssecretaris Michel van Hulten heeft alle zestien verkiezingsprogramma’s doorgespit en het resultaat daarvan leest u in de white paper “Ontbrekende partijpolitieke belangstelling voor corruptie”, die door iedereen gratis kan worden gedownload via deze link.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *