Weer een eed erbij…dit maal voor de accountant

11 juni 2016
Kennisbank

Ongeveer 150 internal auditors met de AA- en/of RA-titel hebben afgelopen donderdag tijdens het jaarlijkse IIA Congres de Accountantseed afgelegd. Het Instituut van Internal Auditors Nederland (IIA) organiseerde dit jaar op 9 en 10 juni 2016 voor de elfde keer haar jaarlijkse evenement.  De eed werd collectief  afgelegd. Opmerkelijk was evenwel dat tijdens datzelfde IIA congres in Zeist, de dag erna, curator Willem Jan van Andel meldde dat ongeveer veertig procent van de door de Big 4 goedgekeurde jaarverslagen niet deugt…

De beroepseed voor accountants bestond tot voor kort nog niet, in tegenstelling tot andere beroepsgroepen zoals advocaten, artsen en notarissen. Op de Algemene Ledenvergadering van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) op 17 mei 2016 hebben de NBA-leden vóór de invoering van de Accountantseed gestemd. De eed is onder meer verplicht voor alle accountants die werkzaam zijn als Internal Auditor of Accountant in Business en dient vóór 1 mei 2017 door alle actieve accountants worden afgelegd.
Anne-Marike van Arkel, directeur van de NBA, las na een korte inleiding de eed voor. De tekst van de eed is als volgt: “Ik ben mij ervan bewust dat ik als accountant dien te handelen in het algemeen belang. Ik oefen mijn beroep uit met een professioneel-kritische instelling. In de uitoefening van mijn beroep als accountant laat ik mij leiden door fundamentele beginselen van integriteit, objectiviteit, vakbekwaamheid en zorgvuldigheid en vertrouwelijkheid. Ik houd mij aan de wetten en regelgeving die op mijn beroep van toepassing zijn. Mijn professionaliteit brengt met zich mee dat ik geen handelingen verricht waarvan ik weet of behoor te weten dat die het accountantsberoep in diskrediet kunnen brengen.”
Daarna konden de leden in drie verschillende groepen opstaan en de eed afleggen door hardop uit te spreken: “Zo waarlijk helpe mij God almachtig / dat beloof ik / dat verklaar ik.” Bovenstaande foto laat zien waar en hoe de eed werd afgelegd.
Het aantal beëdigde accountants is derhalve sinds afgelopen week enorm toegenomen. Benieuwd of dat de mening van curator Van Andel en de kritische houding van de AFM ten opzichte van de grote accountantskantoren gaat veranderen…

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *