Vrijdenkers, van Spinoza tot nu

24 augustus 2021

Op zondag 5 september 2021 opent de nieuwe tentoonstelling Vrijdenkers haar deuren: van Spinoza tot nu. De expositie van het Amsterdams Museum loopt tot eind februari 2022. We stellen ons natuurlijk ten eerste de volgende vraag: wat is een vrijdenker? Daarop zijn vele antwoorden mogelijk. Het curatorenteam van de tentoonstelling ziet vrijdenkers als vernieuwers, idealisten, dwarsliggers en vrije geesten. Ook activisten zijn voor hen vrijdenkers, want zij kijken verder dan de heersende moraal en conventies. Een vrijdenker is een vriend van zijn gedachten en gaat voor die gedachten door het vuur. Maar wie voor de één een vrijdenker is, wordt door de ander als oproerkraaier gezien.

De tentoonstelling toont mensen en groepen vanaf de zestiende eeuw tot nu. Bezoekers worden uitgedaagd om in gesprek te gaan over vrijdenkers en onderwerpen als tolerantie jegens afwijkende denkers en doeners. In hoeverre geven we ruimte aan de mening van een ander? Mag je mensen ‘cancelen’ om hun mening en verdient iedereen een podium? Een kleine greep uit de vragen en discussiepunten die in de tentoonstelling langs zullen komen.

Dina-Perla Portnaar, verbonden aan het Risk & Compliance Platform Europe, wordt als één van de vrijdenkers van onze tijd in de tentoonstelling geïntroduceerd. Dit gebeurt aan de hand van een citaat en een video uit de docuserie van HUMAN waaraan ze meewerkte. Ook zal ze een talk verzorgen tijdens de expositie. Trouwens, Dina-Perla Portnaar en Claudia Zimmermann van ons Duitse platform zijn met ‘The Integrity Talks’ begonnen. Volg onze playlist via YouTube.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *