Tony de Bree

Tony de Bree

CEO Fintech Startup Partners

Vijf manieren waarop Artificial Intelligence toezichthouders kan helpen om problemen als met Credit Suisse te voorkomen

29 maart 2023

De ondergang van Credit Suisse heeft aangetoond dat het toezicht op wereldwijde banken te kort schiet. Tegelijkertijd neemt AI, Artificial Intelligence, waaronder ChatGTP een grote vlucht. Ondanks de oproepen tot voorzichtigheid door diverse stakeholders, leert de praktijk dat kunstmatige intelligentie (AI) in potentie De Nederlandsche (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en toezichthouders in andere landen kan helpen toezicht op wereldwijde banken inclusief op FinTech en op digitale bankbedrijven op verschillende manieren kan verbeteren. De vijf manieren zijn als volgt: 

• Risicobeoordeling: AI kan worden gebruikt om enorme hoeveelheden gegevens te analyseren om potentiële risico’s en afwijkingen in de activiteiten van banken te identificeren. Dit kan toezichthouders helpen om de risicoprofielen van banken sneller en nauwkeuriger te beoordelen en potentiële zorgen te detecteren.

• Compliance monitoring: AI kan worden gebruikt om de naleving van banken van regelgevende vereisten te monitoren en potentiële overtredingen te identificeren. Dit kan toezichthouders helpen om voorschriften effectiever te handhaven en banken verantwoordelijk te houden voor hun acties.

• Fraudedetectie: AI kan worden gebruikt om frauduleuze activiteiten, zoals witwassen en handel met voorkennis, te detecteren die moeilijk te identificeren zijn via traditionele methoden. Dit kan toezichthouders helpen om financiële criminaliteit effectiever te voorkomen en consumenten te beschermen.

• Stresstests: AI kan worden gebruikt om verschillende economische scenario’s te simuleren en te modelleren om de veerkracht van de balans en het kapitaalniveau van banken te beoordelen. Dit kan toezichthouders helpen om het risico van bank falen nauwkeuriger te evalueren en preventieve maatregelen te nemen om systemisch risico te verminderen.

• Toezicht op FinTech en digitale bankbedrijven: AI kan worden gebruikt om de activiteiten van FinTech en digitale bankbedrijven te monitoren, die vaak moeilijk te controleren zijn via traditionele methoden. Dit kan toezichthouders helpen om ervoor te zorgen dat deze bedrijven in overeenstemming met de regelgevende vereisten werken en dat consumenten beschermd worden.

Over het algemeen heeft AI het potentieel om het toezicht van toezichthouders op wereldwijde banken zoals Credit Suisse te verbeteren door hen te voorzien van nauwkeurigere en actuele informatie, hun vermogen om de naleving te monitoren te verbeteren en hen in staat te stellen risico’s nauwkeuriger te beoordelen en te beheren. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat het gebruik van AI op een ethische en transparante manier gebeurt en dat passende waarborgen worden genomen om de privacy en gegevensbeveiliging van consumenten te beschermen.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *