VCO organiseerde bijeenkomst over Regtech en compliance

04 november 2019
Kennisbank

Michel Klompmaker

Afgelopen donderdag in de late namiddag vond onder auspiciën van de Vereniging van Compliance Officers, afgekort VCO, een bijeenkomst plaats met als titel “Regtech en compliance, de volgende route naar maturity” voor de leden van VCO. Bestuursleden Michelle Fisser en Ayolt van Tijum openden de sessie, met onder andere de aankondiging van Ayolt’s laatste dag bij de toezichthouder AFM. Het event vond plaats in De Groene Afslag in Laren, met als sprekers Jan Veldsink, (Rabobank) Jeroen Ruissen (EY) en twee dames van Ingenico ePayments Olga Elsenga en Panteha Pedram.

Na de intro van Michelle Fisser kreeg de oprichter van De Groene Afslag Lucas Mol het woord om een korte toelichting te geven over de geschiedenis van de oude, uit 1938 stammende, kazerne, het asielzoekerscentrum en de geplande sloop over tweeënhalf jaar. De opzet en filosofie van De Groene Afslag was nu voor een ieder duidelijk toen Mol vertelde over de onderhandelingen met de vijf gemeenten, die allemaal iets te zeggen hebben over het grondgebied van de vele hectares, midden in het Gooi. Grappig was het dat hij in de overeenkomsten met de gemeenten het ‘jutrecht’ heeft opgenomen!

Professor Jan Veldsink begon met een betoog waarin hij de beginselen van Artificial Intelligence en Machine Learning uitlegde en daarna ging in hoe hij wetenschap met de praktijk binnen Rabobank combineert. Hij maakt zelf nog steeds algoritmen en gezien zijn enthousiasme kunnen zijn teamleden flink aan de slag. Veldsink refereerde aan enkele voorbeelden hoe de Rabobank nu met een veelvoud van de oorspronkelijke 6 variabelen met behulp van Artificial Intelligence de strijd aangaat tegen fraude, door transacties te kunnen monitoren met hulp van inmiddels meer 2.000 (!) variabelen. Om dit even in perspectief te plaatsen, het gaat daarbij om 9,5 miljard transacties per jaar binnen deze systeembank.

Jeroen Ruissen ging met een paar voorbeelden in op de inzet van Regtech bij de naleving van sanctielijsten en PEPs.  Ook noemde hij de nachtmerries van de teveel aan ‘false positives’ en de frustratie van de Compliance Officers in dit verband.

Olga Elsinga (General Counsel & Managing Director) en Panteha Pedram (Director of Risk) van Ingenico ePayments gingen nader in hoe zij een effectief AML Monitoring systeem geïmplementeerd hebben, gebaseerd op een ‘Multi-dimensional, risk-based monitoring tool’, de ontworpen workflow volgens het vier ogen principe, continue communicatie tussen de eerste en de tweede lijn, het interne opleidingsprogramma en de ‘feedback loop’ voor nader onderzoek en terugkoppeling. De illustratie bovenaan dit artikel geeft schematisch weer hoe het systeem werkt.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *