Van gereguleerd wantrouwen naar borging van vertrouwen

07 februari 2017

Wat doen organisaties als gevolg van calamiteiten die veroorzaakt zijn door menselijk falen? Zij timmeren de zaak verder dicht met regels en maatregelen, waardoor er steeds meer een verstikkende bedrijfscultuur ontstaat. Professionals voelen zich niet meer erkend en innovatie vanuit vakmanschap komt onder druk te staan. Piet Klop schrijft op de website van het Risk & Compliance Platform Europe: ‘de controletoren staat op omvallen’. 

In wat voor omgeving werkt u eigenlijk als risk & compliance professional? Hoe motiverend is die omgeving? Afdelingen Risk & Compliance zijn de afgelopen jaren enorm gegroeid, maar hoe zinvol ben je eigenlijk bezig? Kan het werk ook niet op een andere manier worden georganiseerd? Hoe draag je als risk & compliance professional op een goede manier bij aan waardecreatie?
Gedragswetenschapper Dr. Pauline Voortman (Trustworks) pleit ervoor om de bedoeling, de missie meer centraal te zetten. Risk management is doelenmanagement en het risico gestuurd werken is onderdeel van de dagelijkse operatie. Alleen voldoen aan en handhaven van wet- en regelgeving is niet voldoende. Vooral het toezien op cultuur en gedrag, gebaseerd op expliciet gemaakte waarden, ziet zij als taak voor de risk & compliance professional. Hoe dat handen en voeten te geven bespreekt zij in een live webinar van EduRisC over het werken aan een cultuur van vertrouwen.
Voor informatie

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *