Uitstekend inhoudelijk Jaarcongres achter de rug

19 juni 2022

Michel Klompmaker

Afgelopen donderdag, 16 juni, vond op het Landgoed Groot Kievitsdal in Baarn ons traditionele Risk & Compliance Jaarcongres plaats. Het was prachtig weer en alle aanwezigen konden daarvan volop genieten op de terrassen van het Landgoed. Maar er was natuurlijk ook de serieuze invalshoek, het thema rond de rol van de poortwachters anno 2022. De drie keynotes van voor de pauze hadden elk vanuit hun eigen achtergrond een duidelijke mening daarover. De internationale bankklant bij monde van de CEO van HVA International Miltiadis Gkouzouris beet flink van zich af, waarna Jaap van der Molen van de ABN Amro Bank aan het woord kwam en vervolgens het Ministerie van Justitie en Veiligheid, vertegenwoordigd door Zosha Zuidema. Later in de namiddag vond het Grote AML/CDD/KYC Debat plaats, onder leiding van Michael van Woerden. Onze dagvoorzitter die het geheel in goede banen leidde was Geert Vermeulen.

Zoals al in de inleiding gememoreerd is werden de onderwerpen zeer serieus behandeld. Ook het debat met de experts van het panel was erg inhoudelijk, met als start de inleiding door advocate Ellen Timmer. De panelleden en het publiek kon zich uitspreken over de drie stellingen en dat leidde tot een interessante confrontatie tussen sommige panelleden. Naast Ellen Timmer waren dat Zosha Zuidema, die al eerder sprak namens het Ministerie van Justitie en Veiligheid, Martin Wörsdörfer (Voorzitter Holland Quaestor), Michelle Fisser (Bestuurslid van de Vereniging van Compliance Officers, VCO) en de onafhankelijke onderzoeker Pieter Lakeman van de Stichting SOBI.

Na de middagpauze, maar voor het Grote AML/CDD/KYC, waren er drie verschillende break out sessie, waaruit de deelnemers een keuze konden maken. De door LexisNexis verzorgde sessie ging over “Waarom Supply Chain Due Diligence en het (negatieve) nieuws belangrijk is voor de waarde van uw onderneming”. Die van Deloitte ging over “Het perspectief op hoe technologie kan worden misbruikt voor criminaliteit en gebruikt om dit te voorkomen” en de derde van Protiviti had als onderwerp “De huidige tijd kan niet zonder hoog opgeleide KYC/CDD Officers”.

Het avondprogramma, na de netwerkborrel op de terrassen van het Landgoed, ging tegen een uur of zeven uur van start met het netwerkdiner. De eerste dinertoespraak kwam van Medy van der Laan, in haar hoedanigheid als Voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken. De tweede dinertoespraak werd met animaties verzorgd door de bekende trendwatcher Adjiedj Bakas.

Zoals gebruikelijk werden er verschillende interviews afgenomen voor Risk & Compliance TV en zal de sfeervideo binnenkort te zien zijn via onze website. Een bijzonder woord van dank gaat uit naar onze technici, onder leiding van Glenn Rudolph.

De datum voor ons Risk & Compliance Jaarcongres 2023 staat inmiddels al vast, evenals de locatie en dat zal u niet verbazen is andermaal het Landgoed Groot Kievitsdal in Baarn. De datum is donderdag 15 juni 2023. Zet dat maar vast in uw elektronische agenda. Het thema voor volgend jaar is “Innovatie en Toezicht: Is RegTech het juiste antwoord?

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *