Photo: https://pixabay.com

Twee accountants van BDO halen bakzeil bij de Accountantskamer

12 april 2020

In 2017 diende de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een klacht in tegen twee accountants van BDO vanwege het onterecht afgeven van een goedgekeurde controle verklaring van de jaarrekening over 2014 van een internationale zuivelproducent. Deze klacht is afgelopen week grotendeels gegrond verklaard door de Accountantskamer. Het oordeel over de jaarrekening van de accountant was onvoldoende onderbouwd. Ook is na afsluiting van de controle, tijdens het onderzoek van de AFM, nog nieuwe informatie toegevoegd aan het controledossier. Dit is in strijd met de beginselen van professionaliteit en integriteit. De AFM voerde in 2015 en 2016 bij BDO een regulier onderzoek uit naar de wettelijke controle van de jaarrekening 2014 van een internationale zuivelproducent. Deze onderneming is statutair gevestigd in Nederland en is een organisatie van openbaar belang (OOB). De productie vindt plaats in meerdere landen. 

De externe accountant en de tweede auditpartner wordt verweten tijdens het regulier onderzoek van de AFM bij herhaling een onjuiste voorstelling van feiten en gebeurtenissen te hebben gegeven over de controle van de jaarrekening 2014 van de zuivelproducent. Zo is ten onrechte de indruk gewekt dat bepaalde controlewerkzaamheden zijn verricht en vastgelegd voor de datum van de controle verklaring. De Accountantskamer stelt dat de beide accountants in hun relatie tot de toezichthouder geen transparantie hebben betracht door op onderdelen misleidende informatie te verschaffen.

Onvoldoende onderbouwing en tijdelijke doorhaling

De AFM was van oordeel dat de externe accountant van BDO tijdens zijn controle voor belangrijke en materiële posten en onderwerpen in de jaarrekening geen voldoende en geen geschikte controle-informatie verkreeg. De externe accountant heeft het controle risico niet naar een aanvaardbaar laag niveau kunnen terugbrengen. Toch is een goedkeurende controle verklaring afgegeven bij de jaarrekening.

De toezichthouder is voor beide klachten grotendeels in het gelijk gesteld. De Accountantskamer legt de maatregel op van een tijdelijke doorhaling in de registers voor de periode van twee maanden, waardoor de twee betrokken accountants in deze periode hun beroep niet mogen uitoefenen. Het doel van een tuchtmaatregel is om niet-professioneel gedrag te corrigeren om herhaling van gemaakte fouten te voorkomen en op die manier bij te dragen aan normontwikkeling binnen de (beroeps)groep. In de uitspraak wordt ook meegewogen dat er veel tijd is verstreken tussen de overtreding, het indienen van de klacht en de uitspraak.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *