Teemu Salmi : “We gaan vanaf nu Nixu veel duidelijker op de Europese kaart zetten”

19 september 2022
Kennisbank

Michel Klompmaker

We spraken onlangs in het Amsterdamse kantoor van Nixu Corporation met de nieuwe CEO Teemu Salmi, van deze aan de Nasdaq Helsinki genoteerde internationale speler op het gebied van cybersecurity. Nixu is in het moederland Finland een begrip en absolute marktleider en wil nu verder groeien, onder andere in de Benelux. Eerst even wat achtergrond over Nixu en haar nieuwe CEO. Nixu is geen software leverancier, maar een cybersecurity services bedrijf met als missie het bedrijfsleven te beschermen tegen cyberaanvallen, opdat de bedrijfscontinuïteit verzekerd is en blijft.

De passie van Nixu is de digitale samenleving draaiende te houden, waarbij praktische oplossingen aangeboden worden om de bedrijfscontinuïteit te waarborgen in combinatie met een eenvoudige toegang tot digitale diensten en gegevensbescherming. Sinds 2015 is Nixu ook gevestigd in Nederland en werkt nauw samen met CyberVeilig Nederland en uiteraard met de Finnish Dutch Chamber of Commerce.

Nixu werkt ook samen met een aantal strategische technologie partners, zoals onder andere Amazon Web Services (AWS), Forgerock, Gluu, IBM, Microsoft, Saviynt en Delina (voorheen Thycotic). Het bedrijf heeft haar hoofdkantoor in de regio Helsinki, Finland, met kantoren in Denemarken, Zweden, Nederland en Roemenië. Er werken in totaal 400 cyberbeveiligingsprofessionals, waarvan ongeveer 250 in Finland, van waaruit de Europese entiteiten aangestuurd worden. De marktkapitalisatie van de onderneming ligt momenteel rond de 45 miljoen euro. Het bedrijf kende een typische ‘growth history’ in de beginjaren, van start-up naar scale-up, waarbij in 2012 definitief de keuze is gemaakt om zich helemaal te focussen op cyber security. Als honderd procent ‘service company’.

Teemu Salmi is aangesteld om de business activiteiten verder te stroomlijnen de komende jaren, waarbij de verschillende landen moeten gaan profiteren van de successen uit de andere landen, om het geheel naar een nog hoger plan te tillen. Op dit moment werkt Nixu voor ruim 650 Business to Business ondernemingen.

Onderzoeksbureau Gartner voorspelde onlangs dat dit jaar de groei van services companies op het gebied van cyber security 1 procent bedraagt, maar volgend jaar zal dat volgens de voorspellers van Gartner maar liefst 13 procent zijn. Voor wat betreft de CEO zelf, die heeft zichzelf als doelstelling gesteld om Nixu naar een volwassen bedrijf uit te bouwen, zonder eilandjes in de eigen organisatie. Hij heeft in zijn carrière voorafgaande Nixu bijna 30 jaar ervaring opgedaan in de IT-, telecom- en bosbouwindustrie in Scandinavië en daarbuiten. Twee jaar geleden, in 2020, ontving Teemu Salmi in Finland de CIO of the Year award voor zijn prestaties.

We spraken met Teemu over de huidige risico’s op het gebied van cyber en de rol van Nixu in dit verband. Hij benadrukte nogmaals dat het in wezen gaat over de controle op digital assets, waarbij Nixu bewust een neutrale positie inneemt ten opzichte van externe software leverancier, om op deze manier als service provider samen met de klant voor de beste oplossing te kunnen zorgen. Met andere woorden dicht bij de klant op basis van een abonnement, of zoals dat zo mooi in het Engels omschreven wordt met ‘continious service agreement’, en daar waar nodig inzetbaar op projectbasis. De meeste knowhow en ervaring zit in Finland, maar die is overal inzetbaar voor alle klanten, met lokale ondersteuning.

Teemu gaf toe dat de activiteiten van ‘inside hackers‘ een serieus probleem zijn, maar dat daar zij daar wel methoden voor ontwikkeld hebben om dat tegen te gaan. Daarnaast zijn er de min of meer ‘normale cyber security risico’s’ die goedwillende medewerkers met zich meebrengen. Daar geldt vooral bewustwording en directe confrontatie met de mogelijke gevolgen van onachtzaamheid een rol.

De nieuwe CEO met de Zweedse nationaliteit heeft er, zoals bleek uit ons gesprek, het volste vertrouwen in dat het Finse Nixu versneld op de Europese kaart zal staan. In Finland is het al jarenlang de onbetwiste nummer 1. Een nieuwe Nokia in wording? We gaan het volgen.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *