Stephan van Stalborch ‘Actuaris van het Jaar 2020’

09 oktober 2020

Op de jaarlijkse Dag van de Actuaris, die dit jaar online plaats vond gisteren op donderdag 8 oktober, is Stephan van Stalborch door zijn beroepsgenoten en de vakjury uitgeroepen tot Actuaris van het Jaar 2020.  Stephan van Stalborch is senior beleidsmedewerker en actuaris op de afdeling Pensioenbeleid van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Als expert is Stephan nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van het pensioenakkoord. Stephan werd tijdens de uitreiking door de jury geroemd vanwege zijn inhoudelijke bijdrage aan het verder brengen van het zeer complexe en bijna eeuwigdurende pensioendossier. Zijn voorstel voor de doorontwikkeling van het pensioencontract – met elementen als het ontbreken van een rekenrente en dekkingsgraad – is uiteindelijk overgenomen door alle onderhandelingspartners en werkelijkheid geworden.  

Eerder op de dag werd ook de Actuarieel Talent van het Jaar Prijs uitgereikt. Deze ging naar Yentl Goosens. Haar presentatie maakte diepe indruk op het publiek en gaf de doorslag voor haar verkiezing. De andere genomineerden waren Wouter Slot en Rik van Beers. Yentl is Consultant bij EY Actuarial Services. Haar bijzondere aandacht heeft Model Risk Management. Samen met haar collega’s heeft ze een platform ontwikkeld dat het doorlopen van de model life cycle van modellen vergemakkelijkt. “Yentl is een actuaris met een meer dan brede interesse. Ze is geëngageerd en zeer maatschappij bewust”, aldus de jury.

Vanuit het juryrapport 

Voor de jaarlijkse toekenning van de “Actuaris van het Jaar” prijs komen actuarissen in aanmerking die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling en/of toepassing van het actuariaat of het financieel riskmanagement, met substantiële en aantoonbare maatschappelijke relevantie. De andere genomineerden waren Prof. dr. A.A.J. (Antoon) Pelsser en J.W.R. (Jan) de Wit AAG

De jury, onder leiding van Ronald Latenstein, heeft de drie genomineerde kandidaten op basis van deze criteria beoordeeld. De negenkoppige jury ziet in Stephan een toonbeeld van een initiatiefrijke actuaris die buiten de gebaande carrière paden treedt en heeft groot respect voor de diepte en breedte van de inhoud en processen waar Stephan zich mee bezighoudt.

In de ogen van de jury went hij zijn invloed aan op een tactische manier, waarbij hij de juiste mensen om zich heen verzamelt en de regie houdt, zonder altijd op de voorgrond te treden. Hij toont visie en wijsheid in zijn kijk op het bevorderen van de dialoog tussen bevolkingsgroepen en partijen met conflicterende belangen. Stephan praat met oprechte overtuiging en passie over zijn activiteiten, startte een initiatief aan de Universiteit van Amsterdam om jonge Actuarissen te leren omgaan met stress en is daarmee een voorbeeld en inspiratiebron voor anderen. Als adviseur naast de minister zet hij het actuariële vakgebied niet alleen op de kaart binnen de overheid, maar is hij ook van grote waarde voor het vakgebied. Dicht bij het vuur bepaalt zijn inhoudelijke inbreng de toekomstige rol van vele vakgenoten.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *