Scherpere eisen voor kredietverstrekking in België

02 november 2015

Met ingang van 1 november j.l. is de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) bevoegd voor het verstrekken van vergunningen voor kredietgever en kredietbemiddelaar in de sectoren hypothecair krediet en consumentenkrediet. Het gevolg hiervan is dat alle kredietgevers en kredietbemiddelaars een vergunning of inschrijving dienen aan te vragen bij de FSMA.

Deze transitie zal de bestaande eisen op het vlak van professionele betrouwbaarheid, geschiktheid en beroepskennis aanscherpen. De personen die actief zijn in de kredietbemiddeling dienen een getuigschrift hoger secundair onderwijs voor te leggen en daarnaast een examen af te leggen om hun beroepskennis aan te tonen. Deze werkwijze is gelijk aan de manier waarop andere financiële tussenpersonen ingeschreven dienen te staan. De reden voor deze aangescherpte eisen is het beter beschermen van de consument.
Overgangsfase
Nieuwe kredietgevers en kredietbemiddelaars kunnen vanaf 2 november 2015 hun aanvraag indienen. Voor bestaande kredietgevers en kredietbemiddelaars geldt een overgangsfase van 18 maanden om hun aanvraag in te dienen. Voor kredietbemiddelaars met minder dan een jaar ervaring is de overgangsperiode beperkt tot 2 maanden.
Op haar website zal de FSMA wekelijks de lijsten van voorlopig vergunde kredietgevers publiceren, iedere week zullen de lijsten geactualiseerd worden van de overeenkomstig de nieuwe regelgeving ingeschreven kredietbemiddelaars en vergunde kredietgevers.
Zowel kredietgevers als kredietbemiddelaars moeten hun aanvraag indienen via een online applicatie die vanaf 2 november 2015 wordt opengesteld.
De Economische Inspectie van de FOD Economie blijft bevoegd voor de controle op de regelgeving over kredietverlening. “Bij problemen met een kredietgever of kredietbemiddelaar kunnen consumenten klacht indienen bij de FOD Economie. Deze nieuwe regels zorgen ervoor dat niet om het even wie kredietbemiddelaar kan worden. Een belangrijke stap in de richting van een betere bescherming voor de consument”, aldus de FOD Economie en de FSMA.
bron: FSMA

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *