Tony de Bree

Tony de Bree

CEO Fintech Startup Partners

Schaf al die privileges en uitzonderingen voor jezelf maar af

24 september 2023

Kamerleden, ministers en staatssecretarissen nemen graag anderen de maat, maar zodra ze geen Kamerlid, minister of staatssecretaris meer zijn kunnen ze genieten van allerlei privileges die voor gewone stervelingen als u en ik niet gelden. Velen van hen zouden ‘het goede voorbeeld moeten geven’ net als Koning Willem Alexander overigens. Ik zou zeggen: schaf al die privileges en uitzonderingen af. ‘Verander de wereld en begin bij jezelf ‘, toch? Voortdurend anderen ‘de maat nemen’ maar niet jezelf is zo langzamerhand behoorlijk vermoeiend. Een bijkomend voordeel is dat de tekorten van de overheid dan substantieel teruglopen trouwens.

Onlangs weer even flink de wenkbrauwen gefronst bij de Haagse poppenkast. Wat te denken van de discussie rond het wachtgeld van Frans Timmermans en Mona Keijzer. Volgens Van der Plas van de BBB en Keijzer, ‘zijn dat twee verschillende dingen’: Timmermans ‘nam zelf ontslag’ en ‘Keijzer werd ontslagen’. Klopt dat? Nou niet echt. Keijzer werd ontslagen omdat ze voortdurend het beleid van de eigen regering ondermijnde en je kunt niet bepaald zeggen dat ze dat niet bewust deed. Dus eigenlijk zorgde ze er zelf voor dat ze ontslagen werd, omdat ze zichzelf onmogelijk had gemaakt.

Keijzer voegt er nog wel aan toe bij de talkshow van Humberto Tan: “Dat ze de afgelopen tijd ook heeft gewerkt en dat dat van haar wachtgeld afgaat”. Maar dat werken is voor klussen in de zogenaamde Haagse kluseconomie. Zo werd 300.000 euro belastinggeld betaald aan Keijzer om te mogen bemiddelen in Overijssel. Overdenking mijnerzijds is simpel, doe afstand van dat wachtgeld mevrouw Keijzer, want uw nieuwe politieke club, de BBB, is toch voor een andere bestuurscultuur?

Het kernpunt is natuurlijk nog steeds waarom er voor ex ministers en ex kamerleden niet dezelfde regels gelden als voor ons allemaal in Nederland. De normale ontslagvergoeding volgens dezelfde wet- en regeling als wij als we ontslagen worden, zou van kracht moeten zijn. Gebonden aan een maximum. En waarom niet gewoon verplicht melden bij het UWV met dezelfde sollicitatieplicht en omscholingsverplichting net als iedere andere Nederlander?

Of het zal gebeuren? Ik vrees van niet omdat het onderwerp al jaren valt valt onder de noemer controversieel.  George Orwell had voor dat soort gedrag in “Animal Farm” een passende benaming, namelijk “All animals are equal, but some animals are more equal than others”.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *