Psychologie van het toezicht

16 september 2016

De Universiteit Utrecht (UU) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) hebben recentelijk aangekondigd te gaan samenwerken, waarbij nieuwe kennis op het gebied van de psychologie van toezicht het resultaat zal zijn, aldus de AFM.

Professor Naomi Ellemers van de Universiteit Utrecht zegt daarover het volgende: “Gedrags- en cultuuronderzoekers van het nieuwe Expertise Centrum van de AFM en onze sociale en organisatiepsychologen gaan wetenschappelijk onderzoek en onderwijs in de sociale- en organisatiepsychologie verbinden met de praktijk van toezicht houden.”
De volgende twee medewerksters dr. Elianne van Steenbergen en promovenda Tessa Coffeng zijn daarbij deeltijds in dienst van de AFM getreden. Binnen het samenwerkingsverband tussen de AFM en UU wordt een promotieproject uitgevoerd naar bias in oordeelsvorming. Hiernaast zal onder meer onderzoek worden gedaan naar het toetsen van integriteit en ethisch klimaat, en de effectiviteit van toezicht methodieken en communicatie-uitingen.
Methodiek
De AFM heeft een nieuw Expertise Centrum opgezet, gericht op het vernieuwen van haar methoden en expertise op onder meer het gebied van gedrag en cultuur. “De expertise die de Universiteit Utrecht op dit gebied heeft, met name vanuit de psychologie, is zeer welkom”, aldus Femke de Vries (zie foto) van de AFM.
Tegelijkertijd is het beroep van toezichthouder voor de afgestudeerde psychologen van de Utrechtse universiteit een relevant beroepsperspectief. Het toezicht houden op gedrag en cultuur biedt een belangrijke toepassing, en het is een interessant praktijkveld voor wetenschappelijk onderzoek. In het kader van de samenwerkingsovereenkomst gaan er jaarlijks psychologiestudenten van de Universiteit Utrecht afstudeer opdrachten doen bij AFM, opdrachten die aansluiten bij hun kennisbehoefte en het onderzoeksprogramma. De activiteiten vanuit de Universiteit Utrecht in het kader van de samenwerking met de AFM zullen niets te maken hebben met de beoordeling van individuele ondernemingen die onder toezicht staan bij de AFM.
Al deze aspecten zullen ook aan bod komen tijdens het komende Behavioral Risk Congres dd 6 december in Baarn, waar onder andere Prof. dr. Jan Derksen, Prof. dr. Arjo Klamer, Prof. dr. Theo Kocken en voormalig directielid van de AFM, Theodor Kockelkoren gaan spreken. Kijk voor meer info op de speciale congres website www.behavioralriskcongres.nl.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *