Prachtig toeval voor het Fraude Film Festival: Tuschinski uitgeroepen tot mooiste bioscoop ter wereld

04 maart 2021
Kennisbank

Hoe mooi wil je het hebben? Als organisatie van het Fraude Film Festival heb je besloten om op zoek te gaan naar een nieuwe locatie en je besluit om voortaan met Pathé Tuschinski in het centrum van Amsterdam in zee te gaan en dan gebeurt het volgende: Het Britse magazine Time Out roept eind februari de locatie uit tot de mooiste bioscoop ter wereld! Tuschinski werd in oktober 1921 geopend en bestaat dit jaar dus 100 jaar. Op 4 en 5 november aanstaande vindt het Fraude Film Festival plaats, onder leiding van eindredacteur van de Programmaraad Eelco Bosch van Rosenthal.

Het gezaghebbende Britse magazine Time Out heeft Pathé Tuschinski uitgeroepen tot de mooiste bioscoop ter wereld. De jury, bestaande uit redacteuren en kunstkenners prijst Tuschinski als een ‘nooit oud geworden droompaleis, met zijn elegante mix van art deco en art nouveau met strakke modernistische accenten’.

Het Tuschinski-theater aan de Reguliersbreestraat in het centrum van Amsterdam werd geopend in oktober 1921. Het werd gebouwd door de Pools-Joodse bioscoopexploitant Abraham Tuschinski, die in 1942 door Nazi-Duitsland werd vergast in zijn geboorteland Polen, in Auschwitz.

In Tuschinski worden er galapremières georganiseerd, zoals de historische première van de Soldaat van Oranje waarbij acteur Rutger Hauer met zijn motor het toneel opreed. Pathé heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in het gebouw, ter gelegenheid van de naderende honderdste verjaardag. Het theater werd een paar maanden geleden al door de International Cinema Technology Association (ICTA) uitgeroepen tot het mooiste klassieke filmtheater van Europa, Afrika en het Midden-Oosten.

Rob Otjens, initiatiefnemer en bestuurslid van het Fraude Film Festival, ziet u nu al in Tuschinski op weg naar 4 en 5 november dit jaar in bijgaande video.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *