Pels Rijcken trekt conclusies na schandaal met Oranje

01 november 2021
Kennisbank

Het bekende advocaten- en notarissenkantoor Pels Rijcken maakte onlangs bekend te stoppen met het notariaat en het kantoor gaat zich voortaan volledig richten op de advocatuur. De directe aanleiding vormt een grootschalige fraude die in september 2020 aan het licht is gekomen. De fraude werd gepleegd door één notaris, tevens bestuursvoorzitter Frank Oranje, zonder dat daar andere kantoorgenoten bij betrokken waren. Er kon ruim 18 jaar worden gefraudeerd en er zijn geen alarmbellen afgegaan. Dat  is toch wel bijzonder te noemen.

De nieuwe bestuursvoorzitter Sandra van Heukelom-Verhage  verwoordt het als volgt: “We zijn nu ruim een jaar verder en de fraudezaak als ook de hele nasleep daarvan heeft diepe sporen getrokken. Hoewel dat een pijnlijk proces is, heeft het ons met de neus op de feiten gedrukt dat er ingrijpende maatregelen nodig waren. Terugkijkend was onze focus teveel gericht op het bieden van excellente dienstverlening en veel minder op aspecten als risk, compliance en een cultuur van tegenspraak. De kritiek vanuit vakgenoten en deskundigen trekken we ons aan. We gebruiken deze crisis uitdrukkelijk om er beter uit te komen.”

Pels Rijcken zal ook op korte termijn overgaan tot het instellen van een Raad van Commissarissen. Deze Raad van Commissarissen zal verantwoordelijk worden voor de controle, toezicht en advies binnen de organisatie. Met expertise van buitenaf. De werving en selectie van commissarissen loopt momenteel.

De risk & compliance werkzaamheden worden ondergebracht bij een aparte afdeling om het werk van verschillende professionals op gebied van in- en externe compliance, risicomanagement, informatiebeveiligingsbeleid en reviews te versterken. Er wordt een omgeving gestimuleerd waarin mensen elkaar durven aanspreken en aanspreekbaar zijn in de volle breedte en in alle lagen van het kantoor, aldus Pels Rijcken.

Foto: De overleden bestuursvoorzitter Frank Oranje.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *