Over operationele risico's gesproken: het VUmc ziekenhuis in Amsterdam wordt ontruimd

08 september 2015

Als we over operationele risico’s spreken in een ziekenhuisomgeving, dan denken we meestal aan een verkeerd been dat per ongeluk wordt geamputeerd. Vandaag moet het begrip operationeel risico bij het VUmc in een andere context geplaatst worden. Alle patiënten moeten worden geëvacueerd als gevolg van een breuk in de waterleiding van hedenochtend.

De openbare weg leek om  half acht vanmorgen volgens ooggetuigen op ‘een snelstromende rivier’. Auto’s zijn ondergelopen en sommige zijn zelfs weggedreven. Volgens een woordvoerder van Waternet is bij werkzaamheden een transportleiding geraakt, waardoor een groot lek is ontstaan. De brandweer en andere hulpdiensten slaagden er kort na negen uur in het lek te dichten. De hoofdleiding werd afgesloten.
Ziekenhuis wordt nu ontruimd
Het VUmc ondervindt grote hinder van de overstroming. De kelders liepen vol water en de elektriciteit is uitgevallen. Op de persconferentie van iets na de middag is bekend gemaakt dat alle patiënten het ziekenhuis moeten verlaten. Tientallen ambulances staan klaar om patiënten naar andere ziekenhuizen te vervoeren. Uit voorzorg is op het stadhuis een team ingericht om de verschillende hulpdiensten te coördineren.  Het wegdek is flink beschadigd en omliggende straten zijn afgezet door de politie.
Tja, operationeel risico moeten we nu dus maar niet te letterlijk opvatten in dit geval.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *