Opslagcapaciteit steeds crucialer als Operational Risk issue in coronatijd

23 september 2020

Dina-Perla Portnaar

Het is natuurlijk niet zo spannend. Een distributiecentrum dat haar opslagcapaciteit verdubbelt. Toch staan we er even bij stil, want in deze coronatijd zijn we meer en meer afhankelijk geworden van het goed functioneren van de goederenstromen als gevolg van de digitalisering, opkomst van webshops en de strakkere leveringstermijnen voor diensten en industrieën. Dat blijkt ook uit het zojuist uitgekomen rapport van de Internal Auditors beroepsvereniging IIA. Niet alleen de afnemers van goederen stellen contractueel steeds hogere qua leveringstermijnen, maar ook de Westerse consument anno 2020 is verwend en verwacht dat de levering correct en op tijd geschiedt. We realiseren ons misschien dat niet zo bewust, maar Operational Excellence in de distributiesector is uit het oogpunt van operational risk van groot belang voor de economie. Daarom staan we vandaag even stil bij zo’n distributiecentrum, dat van UniPharma in Middelburg.       

Het distributiecentrum beschikt nu na de uitbreiding over in totaal 12.500 vierkante meter. De nieuwe inrichting beschikt over een combinatie van geavanceerde doorrolstellingen en palletstellingen, waarmee de orderpick snelheid flink gestegen is. Meer dan tweeduizend drogisterijen, apotheken en supermarkten kunnen vanuit het distributiecentrum bevoorraad worden. Daarnaast worden er dagelijks bijna vijfduizend orders verwerkt voor diverse webshops.  Het nieuwe pand is 15 meter hoog en het assortiment kent inmiddels 43.000 artikelen.

Veiligheid en ergonomie

De inrichting van het distributiecentrum is verzorgd door BITO dat oorspronkelijk uit Duitsland komt. een zeer degelijk bedrijf, 175 jaar gelden opgericht door Leopold Bittmann. Het familiebedrijf heeft meer dan duizend werknemers in dienst en is actief in 20 landen, waaronder België (Aartselaar) en Nederland (Etten-Leur). Inmiddels staat de vierde generatie Bittmann aan het roer. Het overgrote deel van het nieuwe pand beschikt over een combinatie van palletstellingen en doorrolstellingen. Met de doorrolstellingen op grondniveau is er ruimte voor de pickvoorraad. De palletlocaties daarboven, bieden ruimte aan 3450 pallets, met bulkvoorraden die bestemd zijn om de in totaal 2670 picklocaties aan te vullen.

De palletlocaties zijn aan de pickzijde voorzien van gaaswanden, zodat orderpickers beschermd worden tegen vallende dozen en pallets. Omdat de doorrolstellingen met de pickzijde naar elkaar toe zijn geplaatst, is er een gebied ontstaan met gescheiden gangen voor orderpicking en voor aanvulling van de picklocaties. De orderpickers die met karren de picklocaties bezoeken, lopen geen risico meer op aanrijding door reachtrucks.

Barcodes en robotisering

Momenteel wordt het bestaande deel van het distributiecentrum nog gerenoveerd en voorzien van een nieuwe vloer. Het resultaat is een grote schuifpuzzel met de bestaande legbordstellingen en doorrolstellingen. De opslag van kostbare artikelen zoals specifieke medicijnen en cosmetica, is onder de loep genomen. Ze liggen vanaf nu in een kooi, met wanden en plafond van dik stalen gaas. De ruimte is afgesloten, zodat niet iedereen automatisch toegang krijgt. Bij de herinrichting houdt UniPharma rekening met toekomstige ontwikkelingen zoals robotisering van het orderpick proces. Denk aan de inzet van autonome mobiele robots, die orderpickers op de voet volgen en het transport richting het verpakkingsgebied voor hun rekening nemen. De robots zullen wel een gangpadbreedte van 1,25 meter nodig hebben. Dat heeft UniPharma nog niet.

Ton Vermeulen, operations manager van UniPharma zegt in dit verband het volgende: “Ondanks de tijdsdruk heeft BITO de klus geklaard en er heerste een ontspannen sfeer. Het team heeft hard gewerkt om de snelheid te garanderen. In de bouwvakvakantie van 2019 zijn de stellingen in slechts drie weken tijd gemonteerd. De kwaliteit van de oplevering is uitstekend en de productiviteit is duidelijk toegenomen. De picksnelheid ligt daadwerkelijk een stuk hoger en ons team heeft dagelijks plezier in het werk.”

http://dinaperlabooks.com

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *