Openbaar Ministerie laat haar tanden zien in zaak SNS Property Finance

04 november 2015
Kennisbank

Het Functioneel Parket verdenkt vijftien verdachten en hun vennootschappen van betrokkenheid bij oplichting, omkoping, valsheid in geschrift en witwassen in georganiseerd verband. Dat gebeurde volgens het Openbaar Ministerie tijdens hun aanstelling bij SNS Property Finance, het vastgoedonderdeel van SNS Reaal.


Het OM heeft besloten om een groep verdachten, waaronder de hoofdverdachten Buck G. en Pieter G., te dagvaarden. Hiermee wordt de zaak in volle openbaarheid voor de rechter behandeld. Op 30 november en 1 december is een regiezitting bij de Rechtbank Midden-Nederland. Het OM heeft ook ontnemingsvorderingen ingediend. De zaken van een aantal verdachten worden met een transactie afgedaan. Het OM ziet dit als een passende en evenwichtige afdoening.
Kick back betalingen
Het OM verwijt deze verdachten, dat zij zelf – of via hun bedrijven – vanaf medio 2010 tot in 2012 steekpenningen hebben betaald aan de hoofdverdachten uit het onderzoek. Het OM denkt dat zij dit deden als tegenprestatie voor (het behouden van) de aanstelling die hen door de hoofdverdachten was aangeboden bij SNS Property Finance. SNS was niet op de hoogte van deze zogeheten kick back betalingen door deze verdachten aan de hoofdverdachten, die allen werkzaam waren voor SNS Property Finance. SNS betaalde op deze manier volgens het OM te veel voor de inzet van die medewerkers.
Forse geldboetes
Een transactie is volgens het OM een passende en evenwichtige afdoening, omdat de bedrijven en de natuurlijke personen waarmee wordt getransigeerd allen weliswaar bedragen (steekpenningen) hebben betaald, maar geen kick back betalingen hebben ontvangen. Zij hebben een kick back van tussen de 45.000 euro en ruim 280.000 euro aan de hoofdverdachten betaald. Naar het oordeel van het OM is gelet op de ernst van de feiten en de hoogte van het nadeel, de maximale taakstraf van 120 uur die in dit soort gevallen kan worden toegepast en een forse geldboete een passende reactie. De hoogte van de geldboete is gerelateerd aan de hoogte van het bedrag dat als kickback aan de hoofdverdachten is betaald. Ook is in het te betalen bedrag rekening gehouden met de positie die de verdachten binnen SNS Property Finance hebben bekleed.
Bron: Openbaar Ministerie

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *