Claudia Zimmermann

Claudia Zimmermann

Director Risk & Compliance Duitsland

Op vrijdag 4 september kom ik speciaal naar Amsterdam om te praten over Wirecard

23 augustus 2020

Het is net een film uit de categorie thrillers of een spannend jongensboek zo u wilt. De affaire Wirecard. Voor velen in Nederland was deze beursgenoteerde Duitse onderneming jarenlang nagenoeg onbekend, maar daar kwam de laatste weken verandering in, toen accountantskantoor EY weigerde om een goedkeurende verklaring af te geven en er opeens meer dan 1 miljard euro zoek was. Spannend ook omdat een deel van het management op de vlucht sloeg naar het buitenland en omdat het niet alleen gaat om het bedrijf an sich maar ook over de toezichthouders en de toch wel bedenkelijke rol van sommige politici. Het zal nu allemaal wel langzamerhand boven water komen. Als onderzoeksjournalist heb ik 3 jaar geleden, in 2017, al gewaarschuwd voor de vreemde praktijken van Wirecard. Op vrijdag 4 september aanstaande in de namiddag zal ik in Amsterdam, in de Beurs van Berlage bij het Rode Loper Debat, samen met de professoren Marcel Pheijffer, Leen Paape en Philip Wallage en toezichthouder Hanzo van Beusekom van de AFM daar verder op ingaan.     

Al eerder publiceerde ik op de Nederlandstalige website over Wirecard. Leest u nog maar eens na wat ik schreef op 28 maart 2019 en 5 juni 2019. Voor de volledige teksten verwijs ik graag naar de related items hieronder. Daarvoor had ik vanaf 2017 in het Duits al veel geschreven over Wirecard. Diegenen die nu opeens aankomen met het verhaal dat het volkomen onverwachts is kunnen beter even een bezoekje brengen bij een dichtbij zijnde opticien.

Naast het management zelf, zijn er nog andere betrokken partijen die zich zullen moeten gaan afvragen wat hun rol is geweest. Wat dacht u van de Duitse toezichthouder BaFin? En wat dacht u van de gerenommeerde private bank Hauck und Aüfhauser die in 2019 hun koersdoel voor Wirecard op het moment dat het aandeel rond de 140 euro noteerde, opschroefde naar 235 euro?

Ben uiteraard benieuwd wat de heren professoren en de toezichthouder ervan vinden!  We zien elkaar graag op 4 september in Amsterdam.

Claudia ZimmermannPlaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *