OESO rapport over implementatie verdrag tegen buitenlandse omkoping

07 november 2020
Kennisbank

Michael van Woerden

Op 5 november 2020 is het vierde evaluatierapport over implementatie van het OESO verdrag tegen buitenlandse omkoping gepubliceerd. De OESO rapporteurs zien in Nederland een toegenomen aandacht voor handhaving tegen buitenlandse corruptie, al is er bezorgdheid over het achterblijvende aantal zaken dat wordt afgerond met een strafrechtelijke veroordeling of schikking. De op 4 september 2020 in werking getreden nieuwe Aanwijzing hoge transacties wordt verwelkomd. Een punt van zorg is de onduidelijkheid over de rol en werkwijze van de commissie die moet toetsen of voorgenomen hoge schikkingen voldoen aan de gestelde eisen zolang nog niet voorzien is in bij wet geregelde rechterlijke toetsing van voorgenomen hoge schikkingen. 

In het OESO rapport wordt erop aangedrongen vaart te maken met deze wettelijke regeling en daarbij:
a) duidelijkheid te bieden over te hanteren criteria voor het treffen van schikkingen in geval van verdenking van buitenlandse corruptie wanneer het een schikking betreft beneden de in de Aanwijzing hoge transacties opgenomen drempelwaarde van 200.000 euro;
b) te voorzien in passend (onafhankelijk) toezicht op voorgestelde schikkingen in gevallen van buitenlandse corruptie;
c) richtlijnen te publiceren ten aanzien van ‘self reporting’ en de van verdachten van buitenlandse corruptie verlangde medewerking aan het onderzoek;
d) duidelijkheid te verschaffen over de mogelijkheid van het treffen van schikkingen met natuurlijke personen;
e) te voorzien in beleid en training over door het openbaar ministerie in acht te nemen factoren bij het bepalen van sancties in relatie tot schikkingen, het opleggen van aanvullende maatregelen tot verbetering van compliance en de (mogelijkheid van) aanwijzing van een compliance monitor om toe te zien op de naleving hiervan.

Ook andere aspecten worden belicht in het OESO rapport, zoals de werking van het regime ter bescherming van klokkenluiders en de reikwijdte van legal privilege in Nederland. Het rapport wordt binnenkort aangeboden aan de Tweede Kamer en is te raadplegen via de OECD website.



Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *