Photo: NWB Bank in Den Haag NWB Bank in Den Haag, 23.05.2019, Den Haag, Rooseveltplantsoen, Niederlande, Die NWB Bank ist eine Spezialbank für Wasserorganisationen. *** NWB Bank in The Hague NWB Bank in The Hague, 23 05 2019, The Hague, Rooseveltplantsoen, Netherlands, NWB Bank is a specialist bank for water organisations

NWB Bank slachtoffer van oplichting

16 februari 2021
Kennisbank

De Nederlandse Waterschapsbank (NWB Bank) heeft recentelijk bij het Openbaar Ministerie (OM) aangifte gedaan van oplichting. De bank meldt dat ze slachtoffer is geworden van een opzet waarbij op basis van vervalste documenten een betaling is gedaan. Het zou daarbij gaan om een bedrag van 12 miljoen euro.

NWB Bank heeft uiteraard direct een onderzoek ingesteld en de betrokken toezichthouders op de hoogte gesteld. “De mogelijke schade heeft geen materiële invloed op de financiële positie van de bank”, aldus de bank, die bekend staat als financier van de publieke sector in Nederland.

Het plan een waterschapsbank op te richten, bestond al in 1939. Het bestuur van de Unie van Waterschappen nam in december 1952 de doorslaggevende beslissing om tot oprichting te komen. De ironie wil dus dat de ramp van februari 1953 de oprichting van de bank hooguit in een stroomversnelling bracht. De oprichters van de bank wilden risicoloos kapitaal verstrekken aan waterschappen. Eigenbelang was daarbij niet het doel. De bank wilde de waterschappen in eerste instantie helpen tegen zo gunstig mogelijke tarieven. Nadrukkelijk hebben de oprichters de bank ook opengesteld voor andere publiekrechtelijke en semi-publiekrechtelijke organisaties. Al vrij snel na de start is de bank dan ook  gemeenten en sociale woningbouw gaan financieren. Zo is de bank door de jaren heen uitgegroeid tot een essentiële financier binnen het publieke domein, met als handelsnaam NWB Bank.

De woordvoerder van de bank bevestigde vandaag dat het gaat om het iemand die in naam van de Noord-Brabantse gemeente Steenbergen een lening heeft aangevraagd bij NWB Bank. Het geld is overgemaakt, maar niet naar de gemeente. De vraag blijft natuurlijk waar het intern is misgegaan. Hoe is het gesteld met de KYC protocollen en interne controle?

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *