Nog niet voorbereid op nieuwe Wet werk en zekerheid?

11 februari 2015

De eerste wijzigingen van de Wet werk en zekerheid (Wwz) zijn een feit, maar weinig ondernemers blijken daarvan op de hoogte. Zo is bijna 40% niet op de hoogte van de aanzegtermijn. De nieuwe wet, die op 1 januari 2015 in werking trad, verandert het Arbeidsrecht rigoureus. Doel is om het verschil tussen flexibele en vaste arbeid kleiner te maken. Maar lang niet iedereen lijkt op de hoogte van de nieuwe wet- en regelgeving.

De gevolgen zijn echter ingrijpend. Dit blijkt uit een onderzoek van No Ties in opdracht van Tempo-Team. Het onderzoek toont aan dat een groot deel van de ondernemingen uit het Midden- en Kleinbedrijf niet bekend is met de wijzigingen die de nieuwe Wet werk en zekerheid met zich meebrengen. Daar waar voorheen medewerkers op proef mochten komen, is dat in de nieuwe wet definitief afgeschaft. Maar liefst 44% is onbekend met het feit dat een proeftijd in korte, tijdelijke contracten niet meer van toepassing is. Een ander risico ligt op de loer bij de aanzegtermijn. Wanneer een flexwerker niet tijdig wordt aangezegd, lopen de ondernemingen het risico beboet te worden. Deze boete bedraagt maximaal één maandsalaris.
De Nederlandse regering beoogt met de wet dat flexwerkers eerder in vaste dienst worden genomen, terwijl meer dan de helft (57%) van de ondervraagden dit juist niet gaat doen. Sterker nog, 48% gaat eerder flexibele krachten inhuren. Overigens zijn er per 1 juli aanstaande nog meer maatregelen in het kader van Wet werk en zekerheid aangekondigd.
Ondernemers krijgen dit jaar te maken met een breed pakket aan nieuwe maatregelen. Sinds 1 januari moeten werkgevers alle medewerkers met een tijdelijk contract van ten minste een halfjaar een maand voor afloop van het contract schriftelijk aanzeggen. Bij een arbeidsovereenkomst van minder dan een half jaar is een proeftijd niet meer toegestaan.
Het Rode Boekje 2015
Voor ondernemers die graag meer willen weten over deze nieuwe Nederlandse wet, biedt Het Rode Boekje direct uitkomst. In dit boekje staan alle antwoorden op de meest gestelde vragen over de WWZ, maar ook over de Participatiewet, de geplande Quotumwet en over nieuwe regelingen zoals de werkkostenregeling en de gemoderniseerde verlofregelingen. Wilt u ook in het bezit komen van een rood boekje, neem dan contact met Tempo-Team en vraag het aan.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *