Nieuwe werkelijkheid rond EU voorzitterschap: even wennen voor de West-Europese landen

06 januari 2020

Vanaf 1 januari jongstleden is het laatste land dat tot de EU is toegetreden, de republiek Kroatië, gedurende zes maanden de nieuwe EU-voorzitter. Premier Andrej Plenković (zie foto) van de centrumrechtse regering heeft per 1 januari 2020 het roterende voorzitterschap overgenomen van Finland. In concreto betekent dit dat Kroatië, dat sinds 1 juli 2013 lid is van de EU, de agenda beheert en de ministerraden in Brussel gaat leiden. Het land krijgt moeilijke onderwerpen te verhapstukken, zoals onder andere de meerjarenbegroting 2021- 2027, het klimaat en migratie, maar ook sinds de laatste dagen de toegenomen spanning rond Iran. Het is wel even wennen voor de West-Europese landen, maar toch zullen zij zich moeten neerleggen met deze nieuwe werkelijkheid.

Zoals bekend staan er wetsvoorstellen vanuit de Europese Commissie op het programma om in het kader van de ‘Green Deal’ tot klimaatneutraliteit te komen in 2050. Dan de never ending story rond de Brexit. In theorie zijn de Britten er vanaf 1 februari niet meer bij, er is nog lang geen handelsverdrag.

In mei organiseert Kroatië bovendien een top van de Balkanlanden in Zagreb waar de EU-leiders zich beraden over hoe het verder moet met uitbreiding van de EU, waarbij vooral Frankrijk en Nederland bezwaren hebben rond de mogelijke toetreding van Albanië en Montenegro. Andere issues die voor Kroatië van belang zijn, zijn de invoering van de euro en de toetreding tot de Schengenzone.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *