Nieuwe opzet VCO Compliance Symposium meer dan geslaagd

29 september 2017

Michel Klompmaker
Het VCO-bestuur kan tevreden terugkijken op het VCO Compliance Symposium 2017 dat gisteren plaatsvond in een opmerkelijk locatie, The Colour Kitchen Zuilen in Utrecht, een klassiek voormalig schoolgebouw. Het bestuur heeft zich nadrukkelijk bemoeid met de opzet en inhoud van het geslaagde symposium, waarbij de leden van VCO erg betrokken waren, met name in de namiddag bij de sessies die geïnspireerd werden door de kennistafels van de VCO en door de leden werden gepresenteerd. Daarbij werd, ere wie ere toekomt, de sessie van Marlène Jans en Carolien Merkens over gedrag en cultuur, het drukst bezocht. 
De ochtend werd geopend door de dagvoorzitter van het plenaire ochtendprogramma, Tom van ’t Hek. De eerste spreker was merkengoeroe Marc van Eck, met een op zich zeer interessante presentatie, maar de link met compliance was mij nog niet helemaal duidelijk, maar vele anderen in de zaal zagen dit duidelijk wel. Dat was uiteraard wel het geval bij de presentatie van Karina Raaijmakers van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), die het mocht hebben over het vakmanschap van de toezichthouder in tijden van verandering. Zijdelings kwam vanuit de zaal daarbij ook het onderwerp rond het vertrek van Femke de Vries aan de orde, maar daar kon Raaijmakers natuurlijk niet op ingaan. Als centrale bouwsteen had zij het over het permanente leren, maar ze sprak ook over de methodiek om de foutencultuur te kunnen onderzoeken en het onderzoek dat in samenwerking met Universiteit Utrecht in oktober daarover zal verschijnen.
Vanuit de overheid spraken Heidi Broekhuis van FEC, het Financieel Expertise Centrum, het samenwerkingsverband tussen De Nederlandsche Bank, de Belastingdienst, de AFM, FIU-NL., het Openbaar Ministerie, de FIOD en de Politie en Dick Blommesteijn van de Belastingdienst. Het samenwerkingsverband is ontstaan rond 1997/ 1998  met als doel betere samenwerking tussen deze verschillende overheidsdiensten met eigen culturen. In 2004 leidde het een en ander na een herstructurering tot een convenant en (uiteindelijk) in 2011 tot de introductie van een informatieprotocol…
Als laatste spreekster voor de lunch mocht Sharona Glijnis van KPMG spreken over het auditen van gedrag en cultuur in de praktijk, waarbij het door Professor Muel Kaptein ontwikkelde model over soft controls behandeld werd.
In de namiddag kon men naar keuze aanschuiven bij de verschillende ‘kennistafels’, zoals onder andere die over het Beroep Competentie Profiel, Privacy, Gedrag en Cultuur en de nieuwe kennistafel over Financial Economic Crime onder leiding van Geert Vermeulen. De bijdrage van de ethische hacker kon niet doorgaan… blijkbaar was die zelf ergens onderweg gehackt. Na de keuze sessies werd de dag afgesloten door een trotse VCO-voorzitter Stijn Sarneel. Als laatste keynote sprak Bart Schermer over de impact van GDPR. Schermer gaf vijf bruikbare tips aan de toehoorders en zijn presentatie viel op door zijn enthousiasme over dit op zichzelf saaie onderwerp in relatie tot de echt grappige en leerzame illustraties die hij liet zien.
 

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *