Photo: Sharon Cotino & Desiree de Vor

Nieuwe DeLaMar Theater dagje in het teken van compliance

10 oktober 2022
Kennisbank

Michel Klompmaker

Afgelopen vrijdag 7 oktober was het een bijzondere dag in het Nieuwe DeLaMar Theater in Amsterdam. Overdag was het theater in handen van de VCO, de Vereniging van Compliance Professionals, die aldaar haar 20 jarig bestaan vierde. Veel VCO-leden waren aanwezig, maar ook sympathisanten van de vereniging hadden hun weg gevonden naar het “compliance” theater afgelopen vrijdag. Zij werden verrast met een zorgvuldig samengesteld programma onder leiding van dagvoorzitter Michelle Fisser, bestuurslid van de VCO. Het thema van het Event was “Compliance in Transformation” en na afloop mochten alle deelnemers de speciaal voor het jubileum samengestelde bundel met interviews en columns in ontvangst nemen.

De dag begon na de opening van Michelle Fisser met een presentatie van onderzoeksjournalist Eric Smit van Follow The Money. Hij gaf een overzicht van de hobbels, bedreigingen en rechtszaken, onder andere aangespannen door Nina Brink van het naar de beurs gebrachte World Online. Ook werd het CumEx schandaal gedeeld met de zaal, waarbij de prominente rol die Fortis speelde opviel. De parallel met de compliance officer werd pijnlijk duidelijk. Probeer te allen tijde de rug recht te houden, blijf onafhankelijk denken en geef niet toe aan intimidatie, aldus Eric Smit.

Daarna was het de beurt aan verschillende toezichthouders die het podium mochten betreden. Vertegenwoordigers van de Autoriteit Consument en Markt (ACM), de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), respectievelijk  Sakina Kodad,  Ralph Lange en Ricardo Peeters Weem gingen met elkaar en met de zaal in discussie over de huidige eisen die door de toezichthouders gesteld worden aan de huidige compliance officer.

Na de lunch kwamen drie ervaren compliance officers in de spotlights te staan, te weten Angelique Keijsers, Chief Compliance Officer HypoVereinsbank, München, voormalig compliance director van Rabobank, Loek Penders, directeur compliance en HSE (Health, Safety & Environment) Logistics van JustEat Takeaway en Edwin Weller, voormalig Compliance Director van Amsterdam Trade Bank. Ook zij gingen in gesprek met elkaar en met de zaal over de transformatie van de compliance functie, waarbij opviel dat er een behoorlijk verschil van inzicht was over de rol van de eerste lijn.

Opmerkelijk goed was de presentatie van Geert Vermeulen samen met sparring partner Jantine Kooij, allebei leden van de Kennistafel ESG van de VCO, over de veelheid van regels rond ESG die al van toepassing zijn en die in het verschiet liggen. Jack Esselink verzorgde de RegTech sessie, Suzanne de Boer en Roland Notermans van de Kennistafel Gedrag & Cultuur verzorgden hun sessie alsmede Francis Joung en Marieke Putters van de Kennistafel Privacy.

De laatste keynote was voor professor Emanuel van Praag. Zijn visie over privacy hebben we al gepubliceerd op ons platform afgelopen vrijdag.

George Parker zorgde deze dag voor de nodige luchtige afwisseling met een komische inslag, eendachtig de traditie van het Nieuwe DeLaMar Theater.

Tijdens de dag werden enkele interviews afgenomen voor Risk & Compliance TV en deze zullen na bewerking zowel op de website van de VCO als op de website van het Risk & Compliance Platform Europe te zien zijn.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *