Nieuw soort klokkenluider dient zich aan: de KlikTurk

28 april 2016

De Nederlandse taal is sinds enkele dagen verrijkt met een nieuw woordje: de KlikTurk. Vorig jaar was er ook een risk & compliance gerelateerd woordje dat zich aanmeldde en in no time als sjoemelsoftware een plaats wist te veroveren binnen de Nederlandse taal.

Op instigatie van het Turkse Consulaat worden NederTurken, Turkse Nederlanders en / of Nederlandse Turken (we willen hiermee niemand beledigen) opgeroepen om melding te maken van beledigende uitingen jegens de huidige president van Turkije. Dat is natuurlijk hun goed recht. Als we de betrouwbare media mogen geloven lopen er immers al zo’n tweeduizend rechtszaken in Turkije,  die verband houden met beledigingen aan het adres van de Turkse president Erdogan.
De president wordt er door sommigen van beschuldigd megalomane trekjes te hebben. We weten niet of dit waar is, maar eind 2014 betrok Erdogan zijn nieuwe paleis dat ruim 50 keer zo groot is als het Witte Huis. Het hoofdgebouw telt ruim duizend kamers. Op 4 maart 2013 gaf een administratieve rechtbank in Ankara het bevel om de bouw van het paleis op te schorten. Ondanks de bevestiging van dit vonnis door de de Raad van State, gaf President Erdogan openlijk te kennen dat hij de uitspraak zou negeren. Op 26 mei 2015 oordeelde de hoogste bestuursrechter in Turkije dat de bouwvergunning voor het complex niet rechtsgeldig is.
Overigens, de Nederlandse Staatssecretaris van Financiën Wiebes laat weten erg blij te zijn met de uitspraak van de Hoge Raad, waarbij de Nederlandse Belastingdienst anonimiteit kan garanderen aan ouderwetse klokkenluiders of verklikkers.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *