Nieuw platform voor Maps, Location & Navigation Services

16 november 2022

Magic Lane lanceert een baanbrekend platform in intelligente, compacte en privacyvriendelijke Maps, Location & Navigation Services, inclusief Software Development Kits (SDK’s). Daarmee betreedt het bedrijf officieel de Europese markt. Het platform combineert kaart- en databronnen met slimme algoritmen, waarmee bedrijven snel en efficiënt gepersonaliseerde diensten voor hun klanten kunnen bouwen. Zo’n veertig ontwikkelaars hebben het platform ontwikkeld. Het platform benut Open Street Maps en zo’n tweeduizend andere open source kaartbronnen en live databronnen. Het kan geïntegreerd worden met de groeiende stroom aan voertuig- en bestuurdersdata. Denk aan verkeersdata, weergegevens, data over de luchtkwaliteit en persoonlijke voertuig-, fitness- en prestatiedata. Het team achter Magic Lane komt voort uit het vroegere Route 66, de routeplanning uit de jaren negentig van de vorige eeuw ook als eerste als oplossing naar de Mac en PC bracht. Daarnaast lanceerde Route 66 navigatie-oplossingen als eerste op de mobiele telefoons van Nokia, Samsung en HTC.

Een paar jaar geleden besloten de oprichters – met inmiddels ruim dertig jaar aan ervaring in Maps, Location & Navigation Services – de software helemaal opnieuw te ontwikkelen. Het project werd uitgevoerd onder de naam General Magic, met de navigatie-app Magic Earth als proeftuin voor Android en iOS. De app werd goed ontvangen. Raymond Alves, CEO: “Van General Magic naar Magic Lane, omdat we daadwerkelijk een nieuwe start hebben gemaakt. De naam is bovendien een compliment aan de drijvende kracht achter het bedrijf, namelijk oprichter en CTO Johan Lanen. We noemen hem vaak de wandelende encyclopedie in ons domein. Magic Lane is dus eigenlijk een ervaren nieuwkomer in de Europese markt die de gevestigde orde wil opschudden. Een viering waar we trots op zijn.”

Mobiliteitsmarkt

Als Nederlands bedrijf focust Magic Lane zich op bedrijven binnen de fiets- en micromobiliteitsmarkt in Europa. Die bedrijven leveren namelijk voertuigen of oplossingen, die om een andere benadering vragen dan bijvoorbeeld bij de gemiddelde auto. “Een optimale route wordt toch echt anders als het gewicht van de fietser gecombineerd wordt met bijvoorbeeld informatie over het landschap en de beschikbare hoeveelheid energie in de fietsaccu. Daarnaast zijn de code en architectuur van Magic Lane dusdanig schoon, simpel en compact ingericht dat het softwareplatform weinig processor-, energie- en opslagcapaciteit nodig heeft. Daardoor is het makkelijk in te bedden in allemaal verschillende soorten apparaten en vervoersmiddelen. De complete oplossing functioneert zelfs op een low cost platform, zoals de Raspberry Pi zero”. aldus Alves.

Time-to-market verkorten

De markt voor fietsen en micromobiliteit groeit momenteel hard, onder andere door de duurzaamheidsontwikkelingen. Met de slimme algoritmen van Magic Lane kunnen bedrijven die groei bijbenen en snel tegemoet komen aan de toenemende, complexe eisen van de eindgebruikers. Denk daarbij niet alleen aan diensten in Maps, Location & Navigation services voor wielrenners, stadsfietsers, gravelfietsers en mountain (e)bikers, maar ook aan bezorg- en koeriersdiensten. Die zetten meer dan voldoende fietsen, e-bikes, elektrische bezorgauto’s en e-scooters in.

De software van Magic Lane voldoet aan de Europese AVG-wetgeving en de datacenters van het platform zijn in Europa gevestigd. De feestelijke lancering van Magic Lane vindt plaats van 15 tot en met 17 november 2022, tijdens de beurs van Tomorrow Mobility en Smart City Expo in Barcelona, Spanje. Magic Lane is in 2022 opgericht met hoofdkantoor in Amsterdam en een ontwikkelteam in Brasov, Roemenië. Het team bestaat uit zo’n vijftig professionals.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *