Nieuw onderzoek onder commissarissen over trends voor 2020

20 januari 2020
Kennisbank

Michel Klompmaker

Onlangs spraken we met Gerben van de Werf over het recent uitgekomen onderzoeksrapport onder commissarissen rond hun verwachtingen voor 2020. De helft van de commissarissen verwacht dat er dit jaar meer van hem of haar verwacht zal worden dan voorheen, zo blijkt uit een recente anonieme enquête van commissarisvinden.nl, het platform voor vraag en aanbod van commissarissen, toezichthouders en raad van adviesleden. Vrijwel alle commissarissen en toezichthouders (92%) nemen uit 2019 leerpunten uit de raad mee. 

Beste Gerben, wat neemt men dan zoal mee vanuit 2019 naar dit jaar? 

Gerben van der Werf: “De punten die de respondenten noemen zijn het effect van teamwork en het elkaar beter leren kennen, zowel binnen de raad als in relatie tot de directie, de proactieve rol van een toezichthouder in nieuwe ontwikkelingen, positieve effecten van structuur en diversiteit en het belang van scherp blijven.”

Een actueel thema, dat veel in de pers genoemd wordt, is diversiteit. Staat van oudsher niet bovenaan de agenda zoals bekend bij commissarissen en toezichthouders. Wat kwam er nu uit het onderzoek voor dit jaar? 

Gerben van der Werf: “Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft (45%) verwacht dat de raad de komende tijd diverser zal worden, met name op geslacht (41%) en culturele achtergrond (44%). Van de raden die niet verwachten dat hun diversiteit groter zal worden, vindt 41% de diversiteit prima zoals het is, 31% heeft simpelweg geen vacatures de komende tijd, 24% heeft een te kleine raad om diverser te kunnen worden. Over het algemeen gesproken zijn raden in de non-profit sector diverser dan in profit sector.”

Wat zijn uitdagingen voor 2020?

Gerben van der Werf: “Voor ruim de helft (58%) is die uitdaging gerelateerd aan de organisatie: het kanaliseren van groei, de opvolging van bestuurders en structurering. Voor ruim een kwart (27%) is het juist de ‘interne uitdagingen voor de raad zelf’, zoals het volgen van relevante ontwikkelingen, een goede uitbreiding van de raad en meer focus op strategie en stakeholdermanagement. Voor zeven procent is de uitdaging marktgerelateerd en bij  slechts vier procent is het digitalisering. Dit vind ik een opvallend gegeven, gezien het feit dat ‘aandacht voor digitalisering’ als belangrijkste trend voor 2020 wordt genoemd.”

Nu je het over trends hebt, wat zijn dan die belangrijkste trends?

Gerben van der Werf: “Uit het onderzoek blijkt dat de toezichthouders meer aandacht gaan geven aan digitale ontwikkelingen. Dit is één van de meest genoemde trends. De reden laat zich raden, namelijk de ontwikkeling heeft invloed op alle facetten van een organisatie, zowel intern als extern. Daarnaast zal de tijdsbesteding toenemen door een grotere professionalisering van de rol van de toezichthouder en een toename van maatschappelijke druk. Het aantal taken voor de toezichthouders zal gaan toenemen als gevolg van de veranderingen in de markt en de maatschappelijke druk. Last but not least zal er meer aandacht zijn voor permanente educatie, om uiteenlopende redenen, van risicobeheersing tot verplichting.”

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *