Nieuw Convenant Contant Geld

12 april 2022

Er is een nieuw Convenant Contant Geld in Nederland.  Maar liefst 23 organisaties die nauw betrokken zijn bij het Nederlands betalingsverkeer hebben vorige week de handtekeningen gezet. Het doel van de afspraken is er voor te zorgen dat contant geld goed blijft functioneren als betaalmiddel aan de kassa. Het convenant is ondertekend door de grote banken, Betaalvereniging Nederland, vertegenwoordigers van consumenten, winkeliers, horeca en tankstations, chartale dienstverleners en De Nederlandsche Bank (DNB). Vorige week is het convenant door de minister van Financiën aangeboden aan de Tweede Kamer. De gemaakte afspraken gelden voor een periode van in beginsel vijf jaar.

Met het convenant spreken de betrokken partijen af ervoor te zorgen dat contant geld goed beschikbaar en bruikbaar blijft. Afspraken zijn gemaakt over diverse onderwerpen rond contant geld, zoals aantallen geldautomaten, terugvalopties voor pinnen, een inclusief betalingsverkeer, en anti-witwasmaatregelen. De banken hebben toegezegd om de tarieven voor contant geld tot medio volgend jaar niet te verhogen.

Het gebruik van contant geld in Nederland neemt af en de chartale infrastructuur onder druk staat. Zo verwijzen meer en meer bankkantoren hun eigen klanten naar de geldautomaten en weigeren ze om cash uit te betalen aan de balie. Iets dat ondenkbaar was in de vorige eeuw. De contactmomenten met eigen klanten worden vervangen door contactmomenten buiten het zicht van de account manager. De klant mag anno 2022 communiceren met een apparaat.

Als contant geld echter zou verdwijnen, dan zou dat problemen kunnen geven bij storingen in het pinverkeer. Contant geld is namelijk de terugvaloptie. Contant geld een publiek goed en het is een publiek belang dat iedereen in de samenleving daar goed gebruik van moet kunnen maken en daar goede toegang toe moet houden. Om dit te borgen heeft DNB in de zomer van 2021 het initiatief genomen om nieuwe afspraken hierover te maken.

Behalve concrete afspraken voor de komende periode, levert het convenant ook het startschot voor een nieuw onderzoek om uit te werken op welke manier het publiek belang van contant geld het beste geborgd kan worden op lange termijn. Als contant geld steeds minder wordt gebruikt, rijst de vraag naar de bekostiging ervan en de marktordening. Het onderzoek zal de diverse opties hiervoor in kaart brengen. Het streven is dat dit onderzoek binnen tien maanden na ondertekening van het convenant zal zijn afgerond. Daarna kan de minister van Financiën advies uitbrengen aan de Tweede Kamer en kan besluitvorming plaatsvinden.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *