Tony de Bree

Tony de Bree

CEO Fintech Startup Partners

Nationalisten spinnen garen bij groeiende chaos

29 maart 2024

Vorige week een stukje van het debat op televisie over het rapport van Kim Putters gekeken. Even maar. Waarom? Het gevoel van machteloosheid en berusting wordt er alleen maar groter door als je een beetje historische besef hebt. Ieder debat, iedere uitzending van Nieuwsuur, Op1 of welke talkshow dan ook laat alleen maar keer op keer zien dat de huidige versie van de parlementaire democratie, het sociaal-economisch systeem en omroepbestel morsdood is. Zolang veel mensen doorgaan met het niet verantwoordelijk houden van mensen met formele/informele macht, door te blijven spreken over ‘Den Haag’, de politiek’ en ‘de overheid’, in plaats van eigen fouten te erkennen, uit de eigen sociale comfortzone en bubble komen, verandert er niets.

De werkelijkheid is dat persoonlijk wanbeleid en mismanagement van en door ex-politici van de grote partijen inclusief CDA, PvdA, VVD, D66 en mensen uit hun netwerk, inclusief bij de publieke omroep in ‘De Haagse Kluseconomie’ niet wordt gesanctioneerd. Henri Bontenbal begrijpt het wel een beetje. Sterker nog, de betrokkenen krijgen een nieuwe mooie positie omdat benoemingen van burgemeesters en banen in bijvoorbeeld de Sociaal-Economische Raad (SER), bij toezichthouders en bij lokale (zie de klussen van Mona Keijzer), provinciale, nationale overheidsinstellingen en semi overheidsbedrijven als de NS (Koolmees) nog steeds onderling worden geregeld op basis van netwerken uit bijvoorbeeld de studententijd bij het corps, bepaalde universiteiten en niet te vergeten het Ministerie van Financiën.

De betrokkenen weten dat ze overal mee weg komen. En dat is al decennia lang zo. Inclusief wanbeleid van ministers, staatssecretarissen (zie Menno Snel die op moest stappen vanwege de toeslagenaffaire in de Raad van Commissarissen van Royal IHC, waar nu de order voor de bouw van de onderzeeboten heengaat….!), topambtenaren en anderen niet-gekozen mensen op belangrijke posities.

Voeg daarbij ‘de Storyficering’ van de Nederlandse journalistiek met ‘duiders’ en het trieste plaatje is compleet. Garantie voor een groeiend aantal mensen in de EU dat zich machteloos voelt bij deze gestructureerde poppenkast en of 1) niet meer gaat stemmen, 2) blanco gaat stemmen of 3) ‘anders gaat stemmen’, met als motivatie: ‘laat die mensen het dan maar eens proberen’.

Gelukkig hebben we (voorlopig?) nog het vrije internet en LinkedIn… Ondertussen lacht de voorman van de PVV, Geert Wilders zich rot zoals vorige week te zien was: alles gaat volgens plan. Thriving on chaos: een strategie die door alle nationalistische partijen in de jaren dertig en daarna werd en wordt toegepast.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *