Met DAPAS erbij is er nu een complete compliance oplossing voor de accountancysector

10 januari 2023

Hyarchis maakt vandaag bekend dat het de Groningsw IT-dienstverlener DAPAS heeft overgenomen. Dit biedt aan Hyarchis de mogelijkheid om de on boarding processen te integreren in de documentmanagementoplossingen van Hyarchis. Met deze oplossing kunnen accountants geautomatiseerd hun compliance op orde brengen, gedurende de volledige levenscyclus van hun klanten. Compliance staat al een tijdje binnen de accountancysector volop in de belangstelling. Vorig jaar heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) namelijk het toezicht op de niet-OOB accountantsorganisaties met Wta-vergunning voor wettelijke controles overgenomen van de brancheorganisaties SRA en NBA. In een recent verschenen rapport stelt de AFM dat de accountancysector frauderisico’s onvoldoende signaleert en aanpakt.

Als toezichthouder gaat de AFM strenger controleren binnen de accountancysector voor wat betreft haar rol als poortwachter.

Adriaan Hoogduijn, CEO van Hyarchis: “De AFM schat dat de kosten voor het uitvoeren van het toezicht op de accountancysector zullen stijgen van € 1,5 miljoen in 2021 tot € 5,1 miljoen in 2024. Het traditionele verdienmodel van accountants staat hiermee onder druk en automatisering zal hierdoor hoog op de agenda bij het bestuur van accountantskantoren komen te staan. De huidige aanpak van gedecentraliseerde compliance, die veelal ad hoc plaatsvindt, zonder controle over de uitvoering van het voorgeschreven proces, is niet langer houdbaar.”

Het Groningse DAPAS is zo’n acht jaar geleden opgericht door enkele voormalige KPMG’ers, die vervolgens de eerste applicatie hebben gebouwd voor het on boarden van klanten conform de vereisten van de Wwft. Deze applicatie is inmiddels in gebruik bij zo’n 120 bedrijven in Nederland.

Jacco Oudhof, oprichter van DAPAS, wil graag het volgende kwijt over de applicatie: “Klopt de UBO? Is er sprake van fraudegevoelige bedrijfsactiviteiten? Is er een getekende opdrachtbrief beschikbaar? DAPAS zorgt ervoor dat klanten op een geautomatiseerde manier, conform wet- en regelgeving, worden geaccepteerd. Dat doet DAPAS in nauwe samenwerking met de brancheorganisaties in de accountancy. Volgens Oudhof is het tijd voor het volgende hoofdstuk voor DAPAS: “De organisatie groeit snel en heeft in Hyarchis een partner gevonden, die de groei en ontwikkeling versneld doorzet. DAPAS was een geweldig avontuur, maar het is tijd om afscheid te nemen en Hyarchis het voortouw te laten nemen.”

Hyarchis bedient inmiddels binnen de accountancysector zo’n 400 klanten met een combinatie van document management en AI gedreven compliance applicaties. Adriaan Hoogduijn: “Door de bundeling van onze krachten bieden we een compleet nieuwe propositie in de Nederlandse accountancysector. Met Hyarchis zijn we al tien jaar marktleider op het gebied van document management en met de overname van DAPAS voegen we hier klant on boarding aan toe. Met ons samengaan, managen accountants compliance voortaan geheel geautomatiseerd gedurende de gehele levenscyclus van hun klanten. Dit strekt zich uit van een gecentraliseerd acceptatieproces van nieuwe klanten tot aan geautomatiseerde monitoring van bestaande klanten en het op orde brengen van historische klantgegevens. We noemen dit gezamenlijke product Hyarchis Comply: een oplossing die wat betreft scope, maar vooral ook vanwege het volledig geautomatiseerde karakter van de applicaties, uniek is in Nederland.”

Foto: Links Jacco Oudhof en rechts Adriaan Hoogduijn.



Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *