Mark Button over de totale kosten van fraude

16 april 2016
Kennisbank

Michel Klompmaker
Bij de eerste participantenbijeenkomst dit jaar van het Institute for Financial Crime (IFFC) in Den Haag op de campus van The Hague Security Delta (HSD) waren zo’n tachtig participanten met introducés aanwezig. Zij kwamen vooral om te luisteren naar Professor Mark Button,  co-auteur van het in 2015 verschenen rapport ‘The Financial Cost of Fraud’. Mark Button is naast Professor aan de University of Portsmouth ook directeur van het Center for Counter Fraud Studies.

Mark Button stelt dat fraude in organisaties als een zakelijke kostenpost moet worden opgenomen en dat er mogelijkheden zijn om deze kosten terug te dringen. Te vaak  wordt ontkend dat fraude binnen een organisatie bestaat, omdat gefocust wordt op de gedetecteerde fraude. Er wordt pas actie ondernomen na een fraude incident. Maar het gaat echter om de (nog) niet gedetecteerde fraude. Dit is de uitdaging, maar het is moeilijk meetbaar, aldus Button. Button ontwikkelde daarom het Fraud Loss Measurement (FLM) systeem. De focus ligt daarbij op een specifiek type uitgave of activiteit, zoals een valse verzekeringsclaim. Een statistisch valide steekproef wordt genomen waarbij elke claim afzonderlijk wordt beoordeeld. Hierdoor is FLM in staat om gedetailleerde informatie te geven bij vergelijkbare transacties. De voordelen zijn dat FLM nauwkeurig is, een duidelijk rendement van de investering aangeeft en het problemen blootlegt waarop een organisatie kan participeren. De uitdagingen van dit meetinstrument zijn dat het alleen gebruikt kan worden bij vergelijkbare transacties en kostbaar en tijdrovend is. Het moet vooral moet het duidelijk gemaakt worden aan het management, want dat gaat men er nog te vaak van uit dat fraude alleen maar bij de buren plaatsvindt en niet binnen hun eigen organisatie.
Bijna zes procent van de omzet
Tussen 1997-2013 zijn er volgens de FLM methode 382 items onderzocht uit negen verschillende landen. Hieronder viel onder andere fraude met huisvesting, loon, onderwijs, sociale zekerheid en gezondheidszorg. Uit dit onderzoek bleek dat organisaties gemiddeld 5.6% van hun omzet aan fraude verliezen en dat dit percentage stijgende is. Daarnaast moeten niet alleen de kosten van de fraude zelf worden gemeten, maar ook de arbeid- kapitaal-, marketing en andere kosten. Organisaties moeten fraude te behandelen als een zakelijke kostenpost, in plaats van alleen als een misdaad. Volgens Button is FLM is een accuraat meetinstrument dat de belangrijkste probleemgebieden identificeert waarop een passende strategie kan worden toegepast. Op dit moment wordt FLM succesvol gebruikt in Groot-Brittannië bij het departement Werk & Pensioen en bij de NHS (National Health Service). In de Verenigde Staten wordt FLM gebruikt in de onderwijs en landbouw departementen en bij de wetgeving van ongepaste betalingen. Button benadrukt tenslotte dat fraude het beste kan worden aangepakt door preventie. De inspanning en het risico van het plegen van fraude moeten worden vergroot en de beloning, gelegenheid en excuses moeten worden weggenomen. Alleen op deze manier kan fraude op een succesvolle manier worden teruggedrongen, aldus de Professor uit Portsmouth.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *