Maarten van Rossem: Republikeinse Partij is grootste vijand van de USA geworden

12 oktober 2016
Kennisbank

Michel Klompmaker
Tijdens de Screen Markets 2016 werd de Keynote gepresenteerd door Maarten van Rossem, de bekende Nederlandse historicus, die als niet-financiële expert zijn historische visie gaf op de huidige Financial Industry. De titel van zijn voordracht was ”Financial Security does not exist”.

Geheel conform zijn typische stijl verontschuldigde hij zich voor zijn Engels met Nederlandse tongval. Nadat Van Rossem dat gezegd had kwam er een lofrede op het gebruik van contant geld. Onbegrijpelijk dat je met je I-phone betaalt, maar erger nog is dat mijn honorarium voor deze lezing wordt overgemaakt op mijn bankrekening… Ik had het liever nog gewoon uitbetaald gehad in van die mooie biljetten van 100 gulden. Dat voelt lekker, dat ruikt lekker en dan had ik mijn vrouw tenminste kunnen laten zien waarom ik in Amsterdam moest zijn, aldus de humoristische Professor, inmiddels met pensioen.
Stabiliteit leidt altijd tot instabiliteit
De crisis van 2008/2009 plaatste Van Rossem in historisch perspectief. Hij begon met 1929, de periode die voorafgegaan werd door 8 jaar speculatie, met een speciaal effect richting Duitsland als gevolg van de uitstaande leningen aldaar met alle catastrofale gevolgen van dien een tiental jaren later. Na de Tweede Wereld Oorlog was er een periode van ongekende relatieve stabiliteit. In de jaren zeventig moest het anders, Bretton Woods werd afgeschaft en het model van Keynes stond ter discussie. De werkloosheid steeg, de inflatie ook en uiteindelijk leidde dat weer tot een nieuwe consensus, het neoliberalisme. En kijk, wat er met de NS gebeurd is en hoe de spoorwegen in Groot-Brittannië ervoor staan, dankzij Thatcher.  Van Rossem had nog een goede analyse in aanloop naar de crisis van 2008/2009 namelijk de afschaffing van de wet (in 1999 door President Bill Clinton) die het deposit banks verbood om te speculeren. Gevolg: 1600 kleine spaarbanken gingen failliet in een periode van 3 jaar. Zijn snelle conclusies was dat we nog niets geleerd hebben, toen niet en nu nog steeds niet. En toch behoorde een aantal mensen te weten wat de risico’s waren, en dat waren niet de minsten. De basis voor financiële stabiliteit is de stabiliteit van de maatschappij en / of de landen zelf, maar stabiliteit leidt op den duur altijd tot instabiliteit. Zeer kritisch was hij over de rol van Amerikaanse toezichthouders die toentertijd aan het roer stonden. Niemand weet wat er gaat gebeuren. Kijk naar de Brexit, dat hield bijna niemand voor mogelijk een jaar geleden en kijk nu eens hoe die domme Britten gestemd hebben, aldus Van Rossem.
De crux zit hem volgens Van Rossem in het menselijk brein. Als het goed gaat voor woningbezitters, bijvoorbeeld met de stijging van de huizenprijzen dan denkt de meerderheid dat het altijd zo zal blijven gaan….maar niets van dit alles. Het is altijd weer het zelfde liedje. Wat echter wel vaststaat is dat de grote crises allemaal in de USA begonnen zijn, aldus de professor die kennelijk een haat liefde verhouding heeft met de USA. Dan had hij nog een aardige uitsmijter met de bewering dat de Republikeinse Partij de grootste vijand is geworden van de USA.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *