Tony de Bree

Tony de Bree

CEO Fintech Startup Partners

“Maar Tony, het doel heiligt de middelen toch?” Nee dus.

11 september 2023

Als inwoner van Den Haag en ondernemer denk ik bij mezelf ‘daar gingen we weer’. Waarom? Omdat we met dank aan onze vorige burgemeester in de eigen stad eindeloos werden opgesloten door boeren met tractoren. We konden de stad niet meer in of uit, onze klanten konden niet naar ons toe komen en wij alleen met enorme vertraging naar onze klanten. Terwijl de mensen die beslissingen over het landbouwbeleid namen en nemen (politici, grote retailers en de grootbanken) lekker thuis bleven en naar de tv konden kijken. Vandaag de dag voelt onze prima nieuwe burgemeester zit niet gesteund door de Tweede Kamer. Hij moet schijnbaar tegenstrijdige wetten handhaven en ervoor zorgen dat Den Haag niet weer geblokkeerd wordt. Maar ook afwachten of het Openbaar Ministerie zin heeft om mensen te vervolgen. En dan hebben we het nog niet eens over de gevolgen voor de zwaar onderbezette rechterlijke macht in Den Haag. “Maar Tony, het doel heiligt de middelen toch?” Nee dus.

Uit veel onderzoeken blijkt een groot gedeelte van de Nederlanders wil dat de fossiele subsidies stoppen. Maar eenzelfde percentage is tegen het middel van blokkades van de A12 door Extinction Rebellion NL. Maar afgelopen zaterdag was het weer ‘een gezellig dagje uit in Den Haag’ voor de mensen die gingen blokkeren. Of het middel werkt of niet en wie je er mee raakt, is niet relevant. Je hebt het gezellig gehad, je maakt selfies om te laten zien ‘dat je er ook bij was’ en je wordt toch niet vervolgd omdat je het rechtssysteem in Den Haag bewust overspoelt en dicht laat slibben.

Het feit dat de Haagse politie overuren draait en dat er zo niet of nauwelijks capaciteit is om problemen elders in de stad aan te pakken, maakt ook niet uit. Onlangs had ik op LinkedIn een woordenwisseling met een van de woordvoerders van Extinction Rebellion. “Wat ik dan wel niet deed tegen de klimaatverandering op mijn leeftijd vanachter mijn laptop?” Ik antwoordde: “Ik stond al te demonstreren tegen de woningnood, de armoede, de kruisraketten en gevolgen van ons alles vernietigende financieel-economische systeem toen je moeder nog niet eens aan je dacht.” Het heeft niet geholpen.

Maakt dat wat uit? Nee, maar het gevolg is wel dat Extinction Rebellion haar eigen ruiten ingooit, niet alleen bij de inwoners van Den Haag, maar bij ongeveer tachtig procent van de Nederlandse bevolking. Een beetje dom dus.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *