Photo: ZM De Koning - 03

Koning Willem-Alexander vergaloppeert zich weer eens…

17 oktober 2020
Kennisbank

Michel Klompmaker

Gisteren in de namiddag begon het eigenlijk al. De vice-premier Hugo de Jonge stond in zijn hemd toen hem tijdens de wekelijkse persconferentie een vraag gesteld werd over de vakantie van de Koning. Premier Mark Rutte wist ervan maar De Jonge niet. De Rijksvoorlichtingsdienst kwam gisteravond om 20.46 uur met het volgende persbericht (RVD, nr.202) naar buiten in de vorm van een mededeling namens Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit Koningin Máxima: “We zullen onze vakantie afbreken. We zien de reacties van mensen op berichten in de media. En die zijn heftig, en die raken ons. We willen er geen enkele twijfel over laten bestaan: om het COVID19-virus eronder te krijgen is het noodzakelijk dat de richtlijnen worden nagevolgd. De discussie naar aanleiding van onze vakantie draagt daar niet aan bij.”  Is dit de eerste keer dat de maatschappelijke antenne bij de Koninklijke Familie even uit stond of kwam dit al vaker voor?  

We gaan niet in detail in op het verleden maar niet onvermeld kan blijven dat zich rond de ramp met de MH-17 zich eenzelfde akkefietje voordeed. Ook de Griekse vakantiefoto in coronatijd voor het restaurant staat bij menigeen nog op het netvlies. Net als het IN NAAM VAN DE KONING dat bij elk vonnis bovenaan in hoofdletters gestempeld wordt aangebracht. Ook bij enkele honderden gezinnen met kinderen in Nederland die zijn afgesloten van water. Kinderen die dus ’s morgens ongewassen naar school moeten gaan.

Wordt het niet tijd voor een beetje zelfreflectie? De troonrede voorlezen op een ernstige toon en ondertussen belastingvrij vele malen de Balkenende-norm opstrijken? Dan laten we de vele tientallen miljoenen euro’s overschrijding van het budget bij de verbouwing van het paleis even buiten beschouwing. En wat dacht u van de kroonprinses, waarover inmiddels al veel te doen is geweest in de media. Kunnen we binnenkort weer een mededeling van de Rijksvoorlichtingsdienst verwachten over het in het vooruitzicht gestelde belastingvrije inkomen vermeerderd met toelagen ten bedrage van circa 1,6 miljoen euro voor een jongvolwassene van 18 jaar?

We zijn het eens met Professor Leen Paape, die onlangs stelde dat het tijd wordt voor een serene discussie over de monarchie. • Alfred Mol

  De wet- en regelgeving in verband met het koninklijk huis is archaïsch en aan herziening toe. Wat is dat voor onzin dat de Koning onschendbaar is ?! Zie Art 1 van de Grondwet.
  We kennen al jarenlang een serie van schandaaltjes en duidelijke corruptie en toch maar doen alsof deze mensen heilig zijn. Hallo het is 2020 !
  Graag zou ik initiatief van het parlement en journaille willen zien.

 • Nils de Heer

  En dan hebben wij nog niet eens gesproken over de gecancelde vakantievilla in Mozambique, de ordinaire speedboot van 2 miljoen en een loonsverhoging van 5% netto.
  Als republikein kan ik iedereen het laatste boek van historicus Gerard Aalders van harte aanbevelen: “Oranje Zwartboek”. Van zijn “Bernhard, Alles was anders” heb ik ook al zo gesmuld!

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *