Kaartbetalingen blijven groeien

05 mei 2023

Nederlanders betaalden in 2022 zo’n 6,1 miljard keer met een betaalkaart, voor een gezamenlijk bedrag van 182 miljard euro, blijkt uit nieuwe cijfers van De Nederlandsche Bank, afgekort DNB, over het betalingsverkeer. Onder meer buitenlandse vakanties en de horeca veroorzaakten de stijging in het aantal kaartbetalingen. In 2021 verrichten Nederlanders 4,9 miljard kaartbetalingen voor een gezamenlijk bedrag van 144 miljard euro. Kaartbetalingen bestaan uit transacties van particulieren en bedrijven die worden gedaan met een pinpas of creditcard. Dit betreft binnenlandse én buitenlandse betalingen van Nederlandse kaarthouders aan zowel de kassa (inclusief contactloos betalen en betalen met smartphone of ‘wearable’) als kaartbetalingen, zoals creditcardbetalingen, op het internet.

Met ingang van 1 januari 2022 verzamelt DNB, net als alle andere centrale banken in Europa en onder coördinatie van de ECB, meer en betere gegevens over het betalingsverkeer, om de snelle ontwikkelingen op dat gebied beter te kunnen monitoren. Ten opzichte van eerdere jaren zijn er nu meer betalingsdienstaanbieders verplicht aan DNB gegevens te verstrekken. Daarnaast is de vragenlijst ook uitgebreid en de statistieken worden per kwartaal opgesteld.

In april 2023 verscheen daarnaast het rapport Betalen aan de kassa 2022, gebaseerd op gezamenlijk onderzoek van Betaalvereniging Nederland en DNB. Hier wordt specifiek gekeken naar toonbankaankopen in Nederland en worden bijvoorbeeld online kaartbetalingen, zoals met een creditcard, niet meegerekend.

In het eerste kwartaal van 2022 werden 1,3 miljard kaartbetalingen verricht. In de rest van het jaar steeg dit naar gemiddeld 1,6 miljard per kwartaal. In totaal werd er in 2022 6,1 miljard keer met een betaalkaart betaald, waarvan 5,5 miljard in Nederland en 0,6 miljard in het buitenland.

Ook steeg de omzet van de kaartbetalingen van 38 miljard euro in het eerste kwartaal van 2022 naar gemiddeld 48 miljard euro in de laatste drie kwartalen van het jaar. In totaal werd in 2022 voor  182 miljard euro aan kaartbetalingen verricht, waarvan 153 miljard euro in Nederland en 29 miljard euro in het buitenland.

Voor 2023 is de verwachting dat het aantal kaartbetalingen verder zal stijgen, mede door de introductie van OVpay, waarmee reizigers met een betaalkaart kunnen in- en uitchecken in het openbaar vervoer.Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *