Jongeren en corruptie

15 september 2015

Evert-Jan Lammers
Vorige week heeft Transparency International (TI) zijn wereldwijde Strategie 2020 bekend gemaakt. “Meer preventie” is beleid geworden. De vertegenwoordiger van TI Griekenland was bloedserieus toen hij grapte: “Meer preventie tot 2020 is niet genoeg voor Griekenland. Ik heb twee generaties nodig voor echte verandering”. Hij sloeg de spijker op zijn kop. Als ngo (niet-gouvernementele organisatie) kun je beter tijd en geld steken in de volgende generatie dan in de huidige.

Dat wisten de oprichters van TI in 1993 ook, maar zo lang wilden ze niet op resultaat wachten. Immers corruptie is er nu, kost geld, ruïneert levens, arresteert journalisten en doodt tegenspraak. Corruptie is de truc waardoor allerhande criminaliteit kan plaatsvinden en ongestraft blijft. Deze criminaliteit is al jaren brandstof voor tv-journalen en actualiteitenprogramma’s.
TI heeft het menselijk leed achter de corruptie veel aandacht gegeven. Leed als onuitputtelijke bron. Er kwam sleet op deze formule. En ondertussen nam de corruptie in de wereld toe, op z’n minst door de groei van de wereldbevolking. “Meer preventie” dus. Wordt dat ‘m? Ik denk het wel. TI voelt goed aan wat er in de samenleving leeft: verontwaardiging. En wie zijn er het meest verontwaardigd? De jongeren die na school gaan werken of studeren, en die ontdekken hoe erg corruptie is: uitsluiting, uitbuiting, uitzichtloosheid. Sociale media brengen het dichtbij.
Wat doet Transparency International met jongeren?
Toegegeven het is nog maar mondjesmaat, maar TI Litouwen heeft bijvoorbeeld een Summerschool Integrity opgericht, TI Thailand richt zich op kleuterscholen (!), en TI Mauritius bezoekt middelbare scholen en universiteiten. Kleinschalig en versnipperd, maar wel een begin.
TI Belgium heeft jongeren opgeroepen om op 29 september 2015 bijeen te komen in Brussel en een jeugdbeweging op te richten: Young TI (18-35 jaar). De aanmeldingen komen uit alle hoeken en hebben een goed niveau. Het oogt veelbelovend.
Ik hoop dat ze voor Transparency International een Summerschool Integrity oprichten, zoals in Vilnius. Democratisch geprijsd, en dus voor iedereen toegankelijk. Volgend jaar al, want wat goed is moet snel. Verder hoop ik dat ze zich niet alleen richten op schoolgaande en studerende jongeren, maar ook op leeftijdsgenoten die al werken. Werkende jongeren kunnen, meer dan ze wellicht beseffen, druk uitoefenen op hun collega-managers, -bestuurders en -politici om te veranderen.
Leidende organisaties mobiliseren hun jeugd tot een drijvende kracht en richten interne Young-groepen op, met eigen agenda en budget. Zoals Young Shell, Young TMG, of Young Professionals in Foreign Policy. Zo komt deze krachtige stroom bruisend bovengronds. Moderne bestuurders, hun Change Managers en Ethics Officers kunnen hier gebruik van maken om veranderingen krachtiger en sneller door te voeren: nieuwe normen, nieuwe waarden, nieuwe politieke cultuur, etc…
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Bedrijven en overheden moeten hun jongeren mobiliseren. Transparency International is al gestart.
De auteur, Evert-Jan Lammers is partner bij EBBEN Partners, bestuurslid van Transparency International Belgium en voorzitter van de nationale beroepsfederatie Institute of Fraud Auditors.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *