Photo: Business leadership concept - businessman standing at his office desk placing chess figures on table with the king in front.

Jaarlijks onderzoek van start: Moreel Leiderschap anno 2019

22 oktober 2019
Kennisbank

Elk jaar in aanloop naar het Behavioral Risk Congres wordt de jaarlijkse enquête uitgezet  in Nederland en België. Dit jaar is het onderwerp van de vragenlijst “Moreel Leiderschap anno 2019”. Michael Page, de Vereniging van Compliance Officers (VCO) en natuurlijk de onderzoekers van House of Performance zetten deze vragenlijst ook uit onder hun netwerk. De vragenlijst kan vanaf vandaag ingevuld worden en de sluitingsdatum is 26 november aanstaande. Op dinsdag 3 december zal onderzoeker Sjoerd Hogenbirk de eerste resultaten aan het einde van de namiddag bekend maken tijdens het Behavioral Risk Congres in Amstelveen. 

De vragenlijst wordt uitgezet onder veel Compliance Officers (en vergelijkbare functies) in Nederland en België dankzij bovengenoemde partners. De vragenlijst is onderdeel van een groter onderzoek om een beter beeld te krijgen van het werk van Compliance Officers. Als u wél compliance werkzaamheden uitvoert, maar officieel geen Compliance Officer bent, vul dan gerust de vragenlijst in. Er worden uiteenlopende onderwerpen aan de orde gesteld, met als centraal thema ‘Moreel Leiderschap anno 2019’. Op basis van de resultaten van de drie voorgaande vragenlijsten is duidelijk naar voren gekomen dat ‘moreel leiderschap’ belangrijk is in het vakgebied voor de Compliance Officer. Daarnaast blijkt ook afgelopen jaar weer dat voorbeeldgedrag van het leidinggevend kader en bestuurders essentieel is om de gewenste verandering en cultuur te ontwikkelen.

Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek worden meerdere artikelen en bijeenkomsten georganiseerd. Zoals bijvoorbeeld een white paper in samenwerking met het Risk & Compliance Platform Europe, net als de voorgaande jaren. Het meest recente voorbeeld vindt u hier.

De eerste resultaten van het onderzoek 2019, zullen gepresenteerd worden door Sjoerd Hogenbirk in de namiddag tijdens het vierde Behavioral Risk Congres op dinsdag 3 december aanstaande in Amstelveen, in het hoofdkantoor van KPMG Nederland, met als thema “Help, de klokkenluider verzuipt!”

Volstrekt anoniem

De vragenlijst gaat over uw mening en heeft dus een individueel karakter. Vul daarom de vragenlijst op een rustig moment in, zorg dat u niet gestoord wordt. Het invullen kost u 13 minuten. De door u verstrekte informatie wordt anoniem en strikt vertrouwelijk behandeld. U hoeft nergens uw naam in te vullen. Alleen als u de resultaten rechtstreeks wilt ontvangen of mee wilt werken aan vervolgonderzoeken, dan kunt u aan het einde van de vragenlijst uw e-mailadres invullen.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *