Integriteitsrisico's bij money transfer instellingen

09 augustus 2016

Op grond van internationale richtlijnen doet de Nederlandsche Bank (DNB) jaarlijks onderzoek naar de inherente integriteitsrisico’s rondom sancties, witwassen en terrorismefinanciering bij money transfer instellingen. In het kader van dit onderzoek wordt aan betaalinstellingen gevraagd een vragenlijst in te vullen.


Aan de hand van de opgevraagde gegevens kan DNB risicogebaseerd toezicht houden op de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft), de Sanctieregelgeving en op de bepalingen over de integere bedrijfsvoering in de Wet op het financieel toezicht (Wft). Dit betekent dat de intensiteit van het toezicht gedifferentieerd kan worden en DNB zich kan concentreren op situaties waarin sprake is van verhoogde integriteitsrisico’s. Dit komt de effectiviteit van het toezicht ten goede.
Risicoprofiel
Aan de hand van de vragen worden de integriteitrisico’s in kaart gebracht die samenhangen met de geografische spreiding, klanten, producten en transacties van money transfer instellingen. Daarnaast bieden de antwoorden inzicht in de aanwezigheid van beheersmaatregelen die de instelling heeft getroffen om deze integriteitsrisico’s te mitigeren. Op basis van de antwoorden kan DNB per money transfer instelling een risicoprofiel opstellen, dat als basis dient voor het integriteitstoezicht. De vragenlijst en het risicoprofiel dienen een ander doel dan de systematische integriteitsrisicoanalyse (SIRA) die elke instelling moet uitvoeren. Het integriteitsrisicoprofiel ondersteunt het integriteitstoezicht door DNB, terwijl de SIRA voor instellingen het instrument is om hun integriteitsrisico’s te analyseren.
Uiterlijk 2 september 2016 verwacht DNB de antwoorden op de vragen. Wanneer DNB de gegevens van alle money transfer instellingen geanalyseerd heeft, volgt de terugkoppeling over het sectorbrede risicobeeld. De gegevens zullen niet met andere instellingen gedeeld worden.
DNB meldt dat in het geval van onduidelijkheden, vragen en / of opmerkingen u een e-mail kunt sturen naar irap@dnb.nl.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *